Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mladá krev táhne AK Blansko Dvorská

8. 2. 2015

Mrazivé sobotní ráno. Sluníčko se snaží, ale jeho síla ještě není taková. Hloučky běžců se pohybují kolem startovní čáry. Pokyn k odložení bund přichází. Pak chvilka napětí a zazní startovní výstřel. A už se běží. Tak nějak to vypadalo 7. února 2015 v Ráječku. Další díl seriálu BBP a první závod Okresní běžecké ligy byl zahájen. Tradičně vysoká účast nikoho nepřekvapila, jen rekord z roku 2014 nepadl. Mohla za to jistě chřipka, ale také Mistroství Moravy a Slezska v atletice pořádané v Bratislavě. Svěřenci AK Blansko Dvorská se však na start dostavili v pěkném počtu. Škoda jen, že na startu kategorie starších žáků, nedoplnily prořídlé řady Míša Staňková a Max Beránek. V konkurenci tří chlapců a pěti dívek, by jistě dokázali prodat tréninkové dávky. Doléčování nachlazení ve startu zabránily i Haně Šebelové, která by jistě získala své první ostruhy na delší trati.

V mladších kategoriích to již bylo veselejší. Mladší žáci a žákyně startovali společně a tak se Anička Kalincová ve druhé řadě trošku ztrácela. Dbala však pokynů trenéra a držela se těch nejlepších. Bylo vidět, že poctivě pracovala po celou dobu závodu a tak jí na finiš nezbyly síly. Nicméně 3. místo je krásnou odměnou za poctivou práci.

V další kategorii se na start postavili Adam Nečas a Vašek Kalinec. Oba sice menší vzrůstem o to větší svou zarputilostí a bojovností. Adam v cílové spurtu sice bojoval co to šlo, ale nakonec z toho bylo 6. místo. Adam držel krásný dlouhý krok s vysokým kolem, ale jeho soupeř měl delší nohy a tak fyzika zvítězila. Vašek se v nové kategorii teprve rozkoukává a tak v konkurenci o rok starších chlapců skončil na 12. místě. Tréninkový deficit po úrazu je znát, ale aktivním přístupem a poctivým plněním pokynů, to jistě dožene.

V kategorii stejně mladých dívek (roč. 2004 a 2005) jsme měli na startu Stelu Škvařilovou a Elišku Širokou. Pro druhou jmenovanou to byl její první velký závod a tak nedosáhla tak kvalitního výsledku. Nicméně je faktem, že Eliška k tréninku přistupuje zodpovědně a lepších umístění dosáhne jistě co nevidět. Pro připomenutí pořadí v cíli. Stela obsadila 11. místo a Eliška byla o stupínek níže.

Hezkého výsledku dosáhl Adam Tvarog, který se rovněž lepší. I u něj je to jeden z prvních závodů a se svými soupeři se popral statečně. Obsadil 5. místo a jeho parťák David Klimeš byl na 6. místě. Když jsem Davida před startem pozoroval, tak by měl více času věnovat rozklusání a rozcvičení. Navíc se v závodě více staral o to, kde co lítá, ale on moc rychle neletěl.

A pak už přišly naše nejsilnější zbraně. Lucka Kniesová vystartovala jak dravec a od začátku se držela na příčkách nejvyšších. Bohužel to má zas pro letošní rok rozdané tak, že je ve své kategorii mladší ročník, nicméně ve finiši odolala náporu svých starších soupeřek a obsadila krásné 2. místo. Amálka Müllerová také bojovala statečně a bylo z toho pěkné 6. místo.

V kategorii těch nejmladších kluků se ničeho nezalekl Bruník Klimeš. Nezaspal na startu, na obrátce se držel pěkně u kuželu a pak pelášil, jak kdyby mu pod nohama hořelo a bedna byla jistá. V konkurenci dvanácti chlapců vybojoval 3. místo.

Stejně mladé dívky byly na startu celkem tři. Z naší atletické školky nastoupily sestry Charvátovy – Jolana a Žaneta a bylo to 6. a 8. místo. Stupně vítězů si pak vybojovala Laura Nečasová. Ta, stejně jako Veronika Vítková (reprezentantka ČR v biatlonu), obsadila 3. místo.

Tím skončil výčet našich dětských kategorií, ale náš článek pokračuje. Na trať závodu v délce 7,2 km se postavil dorostenec/potažmo junior) Martin Szabó. Jeho příprava už začíná mít i ten kýžený individuální přístup. Věříme, že mu to vydrží a ponese to své ovoce. Martin odvedl poctivý kus práce. Ze 105 závodníků se celkově umístil na 12. místě a zejména jeho čas 33:04 je ukazatelem poctivé přípravy. Nutno však zmínit i jednu premiéru v kategorii dospělých. V sobotu totiž barvy AK Blansko Dvorská poprvé hájil Stanislav Široký. Hlavní závod měřil 10 km a nebyla to procházka růžovou alejí. Místy ležel na trati led a tak to bylo pěkně náročné. Stanislav se s tím však popral a z celkového počtu 236 startujících obsadil krásné 20. místo. V konkurenci okresních běžců pak byl na 3. místě.

První závod letošního ročníku Okresní běžecké ligy je za námi a já bych rád připomenul, že tréninkovou přípravu je nutno prodat i v závodech. Může to být třeba závod BBP nebo OBL, ale především závody pořádané Českým atletickým svazem. Jsme přeci atletický oddíl a kde jinde bychom měli ukázat svou výkonost než na atletických závodech.

Několik fotografií je na: http://akbd.rajce.idnes.cz/Rajeckovska_desitka_2015/