Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tradiční atletické soustředění u Tiché Orlice

18. 4. 2019

Letos, již po deváté, jsme společně s atlety z AK Blansko Dvorská vyrazili na atletické soustředění. Cílová destinace zůstává stále stejná, neboť dosavadní spolupráce se Sporthotelem Tichá Orlice, byla na velmi dobré úrovni. Sice jsme museli řešit určitá úskalí přímo na atletickém stadionu, ale už jsme zažili i horší věci a tak se to vše povedlo vyřešit. Termín byl trošku dřívější, protože konec dubna je beznadějně obsazený. Chladnější počasí nás nezaskočilo. Byli jsme na něj náležitě přichystáni a šest vrstev oblečení nebylo výjimkou.

Vše to začalo dopoledne 11. dubna na blanenském hlavním nádraží. Čtrnáct dětí a dva trenéři jako doprovod nastoupili do rychlíku Svitava a vyrazili směr Ústí nad Orlicí. Po přesunu na hotel, prvním obědu a rychlém ubytování na pokojích, jsme bez zbytečného otálení vyrazili na stadion. Sice trošku foukalo, ale nepršelo, a to bylo to hlavní. Po náležité rozcvičce se starší věnovali hodům a mladší atleti otestovali nakloněnou rovinu. První odpolední trénink jsme zakončili hrou. Tradiční vybíjená s netradičními obměnami přinesla první milník letošního soustředění. Malá Áďa se díky své lososové bundě stala Lososem. Od té doby, jí málokdo řekne jinak. Po večeři jsme ještě přebytečnou energii spálili při streetové formě basketbalu a ti menší pilovali taktické dovednosti ve florballu.

Páteční ráno bylo velmi chladivé. Sluníčko sice svítilo, ale od pusy nám stoupala pára a bylo lehce nad nulou. Před odchodem na stadion proběhla důkladná kontrola oděvů. Ti, kterým chyběla čepice, rukavice nebo delší ponožky, museli znovu na pokoj. Byl to heroický výkon udržet děti vhodně oblečené, ale bez toho bychom mohli otevřít velkokapacitní marodku. Dopoledne se řešili hody (Adéla, Dušan) a ostatní bojovali s dálkou. Proběhlo připomenutí základních teoretických pouček a pak se piloval rozběh, odraz a letová fáze. Pokud jsme se věnovali každé části zvlášť, tak to vypadalo velmi nadějně. Bohužel skloubit vše dohromady je velice náročné. Skok je technicky náročný, neboť z maximální rychlosti je třeba na desce téměř zastavit a pak nespěchat v letové fázi. S tím nejvíce bojujeme. Aby se nám dařilo nabrat vyšší výšku, podpořili jsme starší atlety odrazovým můstkem.

Odpoledne jsme pokračovali ve skoku, ale již s měřením dosažené vzdálenosti. Na první pokusy v rámci sezony to nebylo marné, ale ještě je co zlepšovat. Jelikož bylo na dráze docela volno, tak jsme vyndali překážky a pokračovalo se v této oblasti. Nejprve abeceda, pak střídavý běh, který je velice složitý. Během krátké chvilky střídají atleti přetahovou nohu, tzn. že liché překážky jdou pravou a sudé překážky jdou pravou. Drobotina pak pokračovala v bězích různými variantami sprintů, štafet a to vše formou soutěží. Eliška Široká a Kryštof Kroupa si dali měřených 200 metrů překážek. Opět první „strat“ v sezóně a nebylo to marné. Technika přechodu přes překážky je téměř dokonalá. Teď už zbývá jen zrychlovat běh mezi překážkami a nasbírat dostatek sil až do konce. Na hotel jsme šli o trošku dříve, protože už jsme skoro všichni drkotali zubama a Emička Králová postupně přecházela do stavu hibernace. Po večeři nás čekala opět hra a pak zasloužený spánek.

Sobota, měla být na počasí asi nejhorším dnem, ale naštěstí se prognózy nenaplnily. Nebylo ani tak chladno jako v pátek a déšť přišel až odpoledne. Adéla a Dušan opět pokračovali v technice hodu oštěpem. Drobotina skákala do dálky, cvičila na překážkách a starší pracovali na technice běžeckého kroku. Vyměření konkrétních rozestupů se jeví jako velmi dobrým způsobem, jak jejich krok vypilovat. Před obědem čekal opět vyklusání na pilinové dráze. I piliny jsou zřejmě velmi vzácný artikl, protože z dráhy postupně mizí a dopad není vždy tak měkký.

Po obědě šli ti nejmenší atleti poznávat krásy Ústí nad Orlicí a případně ulovit i nějaký ten suvenýr. Eliška a Kryštof šli opět do maxima na 200 metrů překážek a v případě Elišky to byl osobní rekord. Tomáš, Hynek, Dušan, Adéla se věnovali hodu oštěpem. Pak jsme se společně sešli u vrhu koulí a tady jsme se poměřili i v této disciplíně. Nutno podotknout, že vrhy některých byly podpořeny hurónským křikem a jejich výkonu i podle toho vypadali. Trenéři šli v tomto ohledu příkladem a jejich výkony překonali veškerá očekávání. Zbytek odpoledne jsme strávili v posilovně. Zde byla možnost vyžití na rozličných posilovacích strojích, ale nejvíce to lítalo na běhacím pásu. Před večeří následovala relaxace ve vířivce a po večeři jsme se sešli na promítání shromážděného materiálu. Takový rozbor je velmi důležitý, protože si v klidu můžeme probrat něco, co ve skutečnosti trvá zlomky sekundy. Také jsme si promítli pár fotek z předchozích soustředění (2014 – 2016) a je třeba říci, že některé jsme nemohli poznat. Nejen pokud jde o vzhled, ale především o obrovský posun v technice. Až s odstupem času si trenér uvědomí, jak velký posun jeho svěřenec udělá. I když někdy je to opravdu kus dřiny.

Nedělní ráno bylo trošku zakaboněné, ale již nepršelo. Zřejmě předchozí tréninková porce byla natolik vydatná, protože někteří ani nevstali na snídani. Šli jsme však všichni společně a dali jsme si, co hrdlo ráčí. Švédské stoly byly plné dobrot a tak jsme je trošku odlehčili. Dopoledne už začalo sluníčko vysvítat, ale již jsme toho tolik nepotrénovali. Za prvé bylo na dráze velmi rušno a za druhé jsme se také museli sbalit. Pilovali jsme tedy běžecký krok na vymezených úsecích, pak provětrali oštěp a ti mladší se věnovali reakčním míčkům. Pak ještě pár fotek na ovále a na workoutovém hřišti a vzhůru na oběd. Na ten jsme již šli řádně nabalení a po něm jsme vyrazili na vlakové nádraží. Čekání se trošku protáhlo, ale v Blansku jsme byli relativně na čas. Únava na dětech byla sice znát, ale oproti jiným letům nikdo neusnul. Tak příště asi přidáme.

Věříme, že intenzivní příprava z Ústí nad Orlicí, bude využita v blížících se závodech a že prodáte nejen fyzickou přípravu, ale bude to krásné i po technické stránce. Tak zase za rok a nezapomínejte, že účast na soustředění není automatická.

https://akbd.rajce.idnes.cz/Soustredeni_AK_Blansko_Dvorska_11._-_14._4._2019

https://www.youtube.com/watch?v=xYG6qQcuD_8&feature=youtu.be

Trenéři AK Blansko Dvorská WVWS