Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Doubravici se z minima těžilo maximum

5. 6. 2016

„Možná, že zmýlil jsem se v planetární klasifikaci považuje drchničku a zazichu za rostlinu Saturnovu, kterou je bezesporu fenykl. Třeba se v nepřátelském znamení Štíra střetl mikrokosmos s makrokosmem. Zkrátka, elixír se ne a nedaří.“, takto svůj nezdar omlouval Scota ve filmu Císařův pekař a pekařův císař.

Příčinou menší docházky na sobotním Svitavakrosu zřejmě byly tradiční oslavy Dne dětí v mnoha obcích blanenského okresu, případně víkendové výpravy za poznání. Ať tak či onak, v sobotu se v Doubravici sešla jen hrstka atletů našeho oddílu. Je to určitě škoda, protože doubravický závod se velmi podobá podniku v Černé Hoře, vše je perfektně připraveno, fotbalové hřiště nabízí měkký běžecký terén, a co se vždy vydaří, je počasí. No nic, věřím, že mé stesky padnou na úrodnou půdu a na dalším podniku už bude účast podstatně hojnější. Třeba mě dnešní víceboje v Tišnově překvapí.

O co menší účast byla, o to byly větší dosažené výsledky. Mezi prvními, se na start postavil Dušan Lát v kategorii mladších přípravek. Kluků tam bylo pět a někteří vydali skutečně odhodlaně. Dušan byl na startu soustředěný a čekal na startovní výstřel. Kdo zaspal na startu, tak mohl mít po nadějích. Kluky čekalo jedno kolo kolem hřiště a byl to cvrkot. Dušan na startu nezaspal, vystřelil jak střela a s přehledem vyhrál. V cíli měl velkou radost a na stupních vítězů ještě větší.

Pak byla řada na děvčatech. V rozběhu se potkala různorodá společnost – Emma Králová s Barčou Kroupovou a taky Lucka Kniesová. Emička Králová byla o hlavu menší než všechny ostatní a asi o 20 kilo lehčí. Její útlé nožičky a ručičky soupeřky podcenily a Ema toho pořádně využila. Hned po startu vyrazila jak tryskomyš a ostatním ukázala záda. Ještě v poslední zatáčce vedla a i těsně před cílem, ale nakonec jí jedna ze straších holek předběhla. Emička byla trošku smutná, ale to za chvilku přešlo. Lucka Kniesová skončila těsně čtvrtá a Barča Kroupová šestá.

V přípravce starších kluků se na start přichystal Kryštof Kroupa a čekali ho tři kolečka. Bylo vidět, že první tři kluci mají potrénováno více než Kryštof, ale ten to nevzdal a bojoval až do konce. Nakonec z toho byla neoblíbená brambora, ale Kryštofovo nasazení se cení.

Posledním dětským zástupcem byla Eliška Široká. Jako mladší žákyni jí čekaly čtyři okruhy, takže celkem 800 metrů. Po startu se Eliška odhodlaně zakousla do své porce metrů. Běžela pěkně technicky, ale na první místo to nestačilo. Závod využila k přípravě na nedělní Tišnov a od půlky tratě už běžela na půl plynu. Na stupních vítězů si pak užila pocit z dobře odvedené práce.

V 11 hodin přišli na řadu naši nejzkušenější borci – Standa Široký a Tomáš Večeřa. Čekalo je 8,5 km mírně zvlněné trati. Od začátku se drželi na špici. Společně s Petrem Konečným a Vojtou Grünem. U větrné elektrárny Tomáš trošku ztrácel, ale stručný pokyn trenéra jej probral ze zamyšlení a vedoucí trojici docvakl. Na šestém kilometru už se čtveřice rozdělila na jednotlivé závodníky. Standa s přehledem držel druhé místo a Tomáš byl třetí. Náskok na čtvrtého Vojtu bylo patnáct sekund a tento náskok si Tomáš udržel až do cíle. Standa obsadil celkově druhé místo v čase 30:19 a Tomáš celkově třetí místo v čase 30:44. Pro Tomáše je to zlepšení osobáku na této trati. Gratulujeme.

 

WVW