Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční lat´ka 2015

15. 12. 2015

Již se stalo tradicí, že před vánočními prázdninami, se svěřenci AK Blansko Dvorská, poměřují ve skoku vysokém. Ne jinak tomu bylo i letos a tak 14. prosince 2015 se odehrál další ročník Vánoční laťky. I přes určitou nemocnost, si své skokanské dovednosti otestovalo 17 mladých atletů, respektive 11 děvčat a 6 chlapců. Někteří (Anička Valášková, Emmička Králová a Hynek Škvařil) absolvovali svou výškařskou premiéru, ale jejich výkony si zaslouží velkou pochvalu. Zejména díky bojovnosti a podpoře širokého publika, se dostávaly děti do výšin, které jsou nepředstavitelné i pro mnohé dospělé.

Časový harmonogram byl neúprosný, ale vzájemnou spoluprací hlavního rozhodčího a jeho asistentů u stojanů, jsme vše zvládli na jedničku a závod proběhl v souladu s regulemi IIAF. Teda většinou, protože párkrát jsme rozhodcovské oko museli krapet přimhouřit. Závodníci se podporovali mezi sebou „vytleskáváním“ před skokem a po úspěšném absolvování svého pokusu se plácali do dlaní navzájem. Fandit přišli i rodiče, takže většina závodníků měla v publiku svou podporu. Při některých pokusech se nám tajil dech. Buď kvůli zdolané výšce, nebo kvůli akrobatickým výkonům při přechodu laťky. Například Bruno Klimeš snad ve třech případech laťku rozkýval takovým způsobem, že měl co dělat opustit doskočiště. Laťka však na stojanech vydržela.

A jak to nakonec dopadlo? Jistě, výsledek nebyl v našem závodě tím nejdůležitějším. Šlo hlavně o to se v této disciplíně otrkat a vyzkoušet si techniku. Také se určitým způsobem rozloučit před vánočními svátky, ale pořadí jednotlivých závodníků bylo vyhodnoceno a tak se o tyto výsledky jistě rádi podělíme. V žádné kategorii nebylo více než tři závodníci a tak to byla vždycky „bedna“ a medaile vystačily na všechny.

image.jpg

U těch nejmladších děvčat brala 1. místo Barča Kroupová (skočeno 84 cm), 2. místo Emmička Králová (83 cm) a na 3. místě se umístila Annička Valášková (80 cm).

 

Bruno Klimeš a Hynek Škvařil se propracovali o něco výše, a i když to vypadalo, že Hynek svým čistým zápisem Bruna porazí, tak nakonec to bylo jinak. Na poslední postupné výšce 92 cm bohužel Hynek třikrát shodil a platným pokusem na 90 cm bral 2. místo. Bruno se z prvotních problémů nějak dostal a na druhý pokus skočil 92 cm, takže bral 1. místo.

 

U děvčat ročník narození 2006 – 2007 byla bitva ještě urputnější. Zejména mezi Luckama Kniesovou a Zourkovou. Zatímco Lucka Zourková ze začátku laborovala se základní výškou 83 cm a i na ostatních se celkem trápila, tak Lucka Kniesová to suverénně skákala až do 92 cm. Pak byla laťka na 94 cm a šlo do tuhého. Lucka Kniesová prvním pokusem shodila, ale Lucka Zourková to na první pokus dala a měla to v kapse. Lucce Kniesové se už odpovědět nepodařilo a nakonec to pro ní znamenalo 2. místo. V této kategorii ještě závodila Amálka Müllerová, která se umístila na 3. místě.

 

Stejně staří, vlastně mladí, kluci byli jen dva – Dušan Lát a Martin Grünwald. Dušan bojoval s technikou už od začátku a vůbec se mu nedařilo. Budeme muset při tréninku víc tlačit na pilu a techniku pilovat. Nakonec překonal 84 cm a bral 2. místo. To Martin Grünwald se mílovými kroky blížil k bájné hranici jednoho metru. Bohužel to letos ještě nevyšlo, ale jeho 96 cm je úctyhodný výkon a bylo z toho zlato.

 

Ještě než kluci a holky 2006 a 2007 měli hotovo, tak se k nim připojila děvčata Eliška Široká, Stela Škvařilová a Nikola Manová (2004) a Adam Nečas (2004) s Kryštofem Kroupou (2005). Nikča Manová má za sebou určitý tréninkový výpadek a bylo to znát. Nebyla tam taková dynamika, která je třeba a jejím maximem bylo 100 cm a brala tak 3. místo. To Stela s Eliškou se proskákaly podstatně výše. U Stely je nutno vyzdvihnout její technický přechod přes laťku. Pěkně se prohne v zádech a po kružnici laťku kopíruje. Trošku jí chybí energie na odrazu, ale bylo z toho krásných 115 cm a 2. místo. Eliška Široká těží ze své výšky a v naprosto poklidném tempu se vyskákala až na 127 cm a to bez jediné opravy. Na 130 centimetrech už se to nepovedlo, ale 1. místo jí už nikdo nevzal. Věřím, že bude Eliška slyšet na naše rady a dá do toho víc energie. Pak bude nějakých 150 cm úplnou hračkou.

Mezi Adamem a Kryštofem to byl nerovný souboj. Kryštof je sice podstatně vyšší než Adam, ale není tak pružný a při odrazu mu chybí ten správný švih. I přes to se dostal až na výšku 106 cm a znamenalo to 2. místo. To Adam konkuroval o hlavu vyšší Elišce i Haně Šebelové. Právě svým výborným odrazem a technickým provedením svého skoku to dotáhl až na 127 cm. Když si pak stoupnul k laťce, tak jí měl na úrovni brady a svému výkonu dlouho ještě nevěřil. První místo však bylo jeho.

Letošní Vánoční laťku zakončila Hana Šebelová a Míša Staňková. Zejména u Hany je zřejmý pokrok v této atletické disciplíně. Sice stále bojujeme s odrazem, který není optimálně situován vzhůru, ale 127 cm je parádní výkon. Míša Staňková však Hance „odskočila“ až na 138 cm a tak bylo o medailích rozhodnuto. Míša si na závěr nechala na stojany postavit 141 cm. Podle regulí měla k dispozici 3 pokusy, ale na ty to nevyšlo. Zkusila to ještě jednou a povedlo se. Jako platný výkon se jí to bohužel počítat nemůže, ale Míša teď ví, že na to má.

 

Pak už následovalo slavnostní vyhlášení a rozdělení medailí a také společná fotografie v doskočišti. Všichni už byli usměvaví a na malé slzičky ze závodu se už zapomnělo.

 

Rodičům děkujeme za jejich přítomnost a těm, kteří průběh závodu zvěčnili ve svých fotoaparátech, děkujeme za případné obrázky do našeho klubového alba.

foto od p. Grünwalldové: 

https://www.dropbox.com/sh/q744i92auqnnlgz/AACLItWD4I5xqqHvICEuMQi_a?dl=0

 

 

Všem přejeme poklidné vánoční svátky a především pevné zdraví.

 

WVW