Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víkendový trojboj pro Ríšu a Elišku

29. 4. 2019

Od pátku 26. dubna do neděle 28. dubna byla závodní nabídka velmi bohatá. Bohužel jen malá část atletů AK Blansko Dvorská jí využila, ale o to víc vynikne nasazení těch, kteří na závody vyrazili.

První možnost nabídly dětské disciplíny v rámci Jarní pětky na dráze, která se běžela v pátek na stadionu ASK Blansko, tedy doslova za rohem. Nejsilněji obsazený rozběh byl běh přípravek. Kluci a holky běželi dohromady a na startu se jich tísnilo rovných třicet. V závodě nebyla možnost se účastnit v mladších kategoriích a tak společně vystartovaly ročníky 2008 a mladší. Naše barvy hájila Ema Králová, Kája Juračková, Martinka Sedláčková a Ríša Kacetl. Emča se většinu závodu držela na předních pozicích, ale až mocným finišem vybojovala zlatou medaili. Kája Juračková a zejména Martinka Sedláčková šly na závod po delší pauze způsobené nemocemi. Navíc Martinka Sedláčková startovala s podstatně staršími soupeřkami a tak to pro obě znamenalo místa až na chvostě výsledkové tabulky. Pro Ríšu pak páteční závod znamenal především cenné zkušenosti ze závodu na dráze a také 8. místo.

V dalším rozběhu – mladších žáků, jsme měli zastoupení pouze jediné. Na start se postavil Tomáš Augustin a byť se snažil sebevíce, tak to v pátek prostě nešlo. Sice z toho bylo až poslední místo, ale čas těsně nad 3 minuty není vůbec špatným vkladem do dalších závodů.

V kategorii staršího žactva se na startu potkali Kryštof Kroupa a Eliška Široká. Trať 1.600 metrů pojal každý po svém. Kryštof musel bojovat již od začátku a se svým protějškem držel krok až do třetího kola. Pak se mu začal vzdalovat a i když Kryštof mocně finišoval, tak na bednu to prostě nestačilo a Kryštof obsadil 4. místo. To Eliška vyběhla se svými dvěma soupeřkami v pohodovém tempu. Jelikož jí čekal závod v sobotu i neděli, tak to bylo rozumné řešení. Již ve třetím kole zůstaly na špici pouze dvě dívky a při náběhu do posledního kola již Eliška vedla a v poklidu si doběhla pro vítězství.

Na start závodů na 5.000 metrů se pak postavili Tomáš Večeřa a Standa Široký. Oba se drželi téměř celý závod společně a až ke konci se Tomáš trošku vzdálil. Znamenalo to pro něj čas 17:06 a celkově třetí místo. Standa zaběhl čas 17:18 a ve své kategorii zvítězil. Gratulujeme.

 

V sobotu se závodilo zejména v Brně. Na Lesné byl čistě běžecký závod, kterého se zúčastnila Lada Babíčková. V kategorii minipřípravek dívek sbírala další zkušenosti a také velmi pěkné umístění. Ve velmi chladném dni do pro Ladu znamenalo 7. místo.

Na Morendě se pak závodilo na atletickém ovále a kromě běhů a vrhů se také skákalo do dálky. Za náš oddíl se zúčastnila Eliška Široká, Adéla Dekanová, Ema Králová a také Ríša Kacetl. Ríša si na distanci 60 metrů zapsal čas 11.37 a v dálce nadějných 256 cm. Zimomřivá Ema Králová zaběhla na 60 metrů čas 9.64 a pak se dle slov tatínka šla zahřát a vyskákat do Jumpparku. Zřejmě to jí nabudilo a v dálce to byl osobák – 424 cm a celkově 4. místo. Eliška Široká si zapsala na 100 metrů překážek první letošní čas – 17.96 s a zřejmě nebylo vše tak, jak mělo být. V dálce to pak bylo 466 cm a jistě budeme dále pracovat na technice. Poslední start měla na 300 metrů hladkých a zde to bylo těsně po 50 sekund (49.41). Adéla Dekanová zkusila formu ve vrhu koulí. Zde to bylo 7,78 metru a v druhé disciplíně – 300 metrů hladkých si zapsala čas 51.91 s. Je vidět, že to není jen o oštěpu, ale že i v běžeckých disciplínách se s tím umí Adéla poprat.

7b117fad-a6c8-47cf-9a0f-136ca8e7d46c.jpeg

 

Sobotou to však pro dva naše atlety neskončilo a v neděli 28. 4. jsme se společně potkali na větrném stadionu ASK Blansko. Ríša se objevil na startu disciplíny, kde by jej hledal málokdo. Oštěp jej zřejmě na soustředění natolik zaujal, že to šel zkusit. V technice jsou sice ještě jisté rezervy, ale ty jistě postupnou prací odstraníme. Nicméně z neděle má Ríša svůj první platný pokus – 7,15 metru. Dle dostupných zjištění nemá Jan Železný ze svých sedmi let věku, žádný platný pokus v hodu oštěpem J. Pak si šel Ríša ještě skočit výšku, ale jelikož jeho osobní maximum bylo pod první postupovou výškou, tak jeho výkon v tabulkách ČASu nefiguruje. V jeho poslední disciplíně však žádné postupné výkonu nejsou a tak ü běhu na 300 metrů má zapsán čas 63.64. Opět je od čeho se odrazit a kam posouvat své výkony. Tím byl Ríšův víkendový trojboj dokonán a za jeho píli a nasazení mu velmi gratulujeme.

Druhým zástupcem byla železná lady Eliška Široká. Ve 13.40 měla start na 200 metrů překážek. Po rozcvičení na pravěkých dřevěných překážkách si vyzkoušela náběh na první dvě překážky v šesté dráze a šlo se na to. Již od začátku byla znát jistá ztráta na ostatní soupeřky, ale únava si vybrala svou daň. Tři dny za sebou to prostě na 100% nejde, to je logické. Eliška však může být potěšena dosaženým časem. Po neoficiálním výkonu na soustředění (34,91) má zapsán závodní pokus 34,96 s. Elišce patří gratulace a věřím, že jí bude tento výkon tou nejlepší motivací pro další tréninkové úsilí. Po 16 hodině ještě nastoupila na 300 metrů hladkých a zde si o sekundu zlepšila čas ze sobotní Morendy. Svojí víkendovou anabázi tak zakončila pěkným časem 48.41 s.

https://okresni-bezecka-liga.rajce.idnes.cz/Jarni_petka_na_draze_26._4._2018

https://akbd.rajce.idnes.cz/Stafetovy_pohar%2C_Jarni_petka%2C_Morenda_2019/

Všem jmenovaným patří velká gratulace a také pochvala. A jako trenéři pevně věříme tomu, že ti, o kterých se dnes nepsalo, svoje výkony předvedou co nevidět. Možností bude v květnu skutečně mnoho.

Trenéři AK Blansko Dvorská WVWS