Jdi na obsah Jdi na menu
 


Božská Ema veze stříbro z republiky

17. 9. 2023

Když k nám Ema Králová před deseti lety přišla do oddílu, tak to byla drobounká dívenka, samá ruka, samá noha, která si pletla pravou a levou nohu, ale už tehdy byla velmi rychlá. Bylo jí pět let a začínala v naší atletické přípravce. Vydržela jako jedna z mála až do věku starších žákyň, a krůček po krůčku se zlepšovala a zlepšovala. Mnohdy to byla neskutečná „robota“ Emču nasměřovat tím správným směrem, ale léta dřiny a odříkání nesou své ovoce. A co si budeme nalhávat, toto ovoce je neskutečně sladké a chutné.

Celý letošní rok nás Ema udivovala svými výkony, nasazením a odhodláním a kde jinde by měla sezónu zakončit než na Mistrovství republiky žactva na dráze. Letos v Břeclavi, tudíž téměř za rohem. Závodilo se v sobotu 16. 9. a neděli 17. 9. 2023 a po oba dny jsme Emě drželi pěsti. A v sobotu byli trenéři přímo u toho.

Nominace byla jasná – dálka a 150 metrů. Na dálku se přihlásilo celkem 40 dívek, ale technický delegát vybral pouze 19 z nich. Ema měla skočeno 556 cm, takže zde jsme byli klidní. Teda pokud jde o účast v závodě. Pokud jde o konkurenci, tak to byla jiná káva. Deset děvčat mělo skočeno přes 540 cm a bylo to tam naskládáno s minimálními rozestupy. Pokud jde o běh na 150 metrů, tak zde to bylo o nervy. Po uzávěrce přihlášek byla Ema druhá náhradnice. Takže přišlo čekání. Ještě v pátek večer byla stále náhradnice, ale už první. Až v sobotu večer se objevila na startovní listině druhého rozběhu a začala velká logistická operace, jak Emu dopravit na závod. Ale vše klaplo a Ema závodila v obou disciplínách.

Dálka začínala v sobotu v 15.20 hod. Ema byla plně koncentrována. Rozběh i odraz jí vycházel velice dobře a co víc. Měla dobrý pocit ze stadionu. Ten v Břeclavi jí sedí a dosáhla tu výborných výsledků na Poháru rozhlasu. Pak to začalo. Ema startovala až v druhé půlce startovního pole. Vítr foukal do zad a docela silně. Posunula si rozběh o kousek dozadu a šla na to. Prásk. První pokus nádherných 552 cm a byla v užším finále. Všechny obavy z nás spadly, protože ostatní holky tak daleko neskákaly. V druhých pokusech to Emči moc nesedlo. Sice se měřilo, ale pouhých 406 cm. Její soupeřka z Pardubic – Denisa Košťálová, tam však dala 573 cm a šla rázem do vedení. Ema tedy průběžně druhá a ve třetím pokusu dala solidních 550 cm. O užším finále nebylo pochyb, ale medaile se otřásala v základech. Na užší finále se pořadí závodnic obrátilo, podle toho jakých výsledků dosáhly na prvních třech pokusech. Ema tedy chodila vždy až předposlední. Hned ve čtvrté sérii se měnilo pořadí. Dosavadní leader tabulek v dálce – Nela Hrdličková z Duchcova dala 556 cm a Emu odsunula na 3. místo. Pořád to byla medaile, ale opravdu už šlo do tuhého. Čtvrtý pokus si nechala Ema roztleskat. Pomohly tribuny i její soupeřky – parťačky na dráze. Opět si rozběh posunula o stopu dozadu. Byla nahecovaná. Poběží rychle, takže pozor na přešlap. Běží. Odraz nádherný, jde nahoru, letí, ale co ten dopad. To není úplně to pravé ořechové. Čekáme. Bílý praporek letí nahoru, takže přešlap do nebyl. Čekáme na změření. Už to trvá nějak dlouho. PRÁSK. Je to tam. 571 cm. Nový osobák a nejlepší letošní výkon v dálce v kategorii žákyň. Ema je opět na druhém místě. Ale jede se dál. Pátý pokus opět nepovedený. Sice se měří, ale jen 415 cm. Jde se do posledního kola. Stále pořadí Košťálová, Králová a Hrdličková. Na svůj pokus jde Anna Marie Chalupová z Kopřivnice. Je to daleko, ale jak moc? Z tribuny to tak poznat není. 563 cm, takže jde až za Emu. Je ještě někdo, kdo Emu ohrozí? Co Hrdličková? Aktuálně je bez medaile a zkusí zabojovat. Bohužel jen 521 cm a je čtvrtá. Poslední, kdo může Emu ohrozit je Markéta Sedlářová ze Zlína. Pokus pěkný, měří se, ale nestačí to. Ema Králová je nejhůře druhá. Už jsme v euforii, ale ještě je tu šestý pokus. Ema může zvítězit. Podaří se ještě přeskočit Košťálovou. Je to 539 cm a na zlato to nestačí. Nevadí, vůbec nevadí. Stříbro má cenu zlata a je to nádhera. Jak ta naše „malá“ Ema vypálila rybník skoro celé republice. Poslední pokus skáče i Košťálová a je to také 539 cm. Obě závodnice se objímají, gratulují si navzájem a jejich úsměvy jsou skutečné. A co Ema? Je neskutečně unavená, ale o to více šťastná. A první slova? Její tradiční: „Pecka!“. Gratulujeme Emě, tatínkovi a úplně nám to nedochází. Ale to nevadí. Je to tam. Ema Králová vybojovala 2. místo na Mistrovství republiky. A to už jí nikdo nevezme.

No jo, ale v sobotu večer se dozvídá, že se dostala i do rozběhu na 150 metrů. Tatínek řeší, kdo jí tam odveze. Povedlo se. Pojede děda. Disciplína je to podstatně snadnější. Prostě co nejrychleji do cíle. Tady si Ema poradí sama. Zlobí jí rýma. Má ucpaný nos a možná i lehkou teplotu. Ale jede. Vždyť je to republika. Je ve druhém rozběhu. Je nasazená s nejhorším časem (19,41 s) a tak si nemůže moc vybírat. Je v první dráze. Její rozběh je neskutečně rychlý a Ema toho využívá. Zaběhla to za 19,06 s a neskutečně si zlepšila osobák. Rozběhy jsou čtyři a z každého jde ten nejlepší a pak jdou dvě závodnice časem. Po třetím rozběhu je Ema stále na postupové pozici do finále A. Když bude poslední rozběh pomalý, tak by to mohlo vyjít. Holky však byly rychlé. Automaticky jde první a ještě jedna na čas. Emči chyběly tři setiny na „áčkové“ finále. Co jsou to tři setiny. Nic, ale v atletice je to někdy ažaž. Ve 13.20 hod. čeká Emu finále B. Sledujeme to live na streamu na Facebooku. Obraz je ostrý a zvuk zřetelný. První start se nezdařil. Bude se opakovat. Ema je nasazena ve čtvrté dráze. Z rozběhů je mírnou favoritkou. Držíme pěsti, ať se jí to povede. Opakovaný start je již v pořádku. Ema to rozbalila již od začátku. Její soupeřka v páté dráze – Košťálová, odstupuje pár metrů po startu, ale Ema soustředěně míří k cíli. Je první a drží si tuto pozici bezpečně až do cíle. Byl to krásný běh. Opravdu. A čas? Opět brutální zlepšení osobáku. Po korekci je to 18,88 sekund. Neskutečný vklad do dalších let a zejména do vícebojů. V porovnání s finále A, má Ema čas lepší jak pátá závodnice ve velkém finále. Stejně to bylo i na EKAG v případě sprintu na 60 metrů, ale to už je fuk. Neskutečně bojovný výkon a krásný výsledek. Opět si Ema zaslouží velkou gratulaci.

Emo, vydrž. A vydrž s námi, protože tartan je všude stejně červený a jak vidno trénovat lze i v malém doskočišti a s ostrou zatáčkou.

https://www.rajce.idnes.cz/akbd/album/mcr-2023

Emo, máš náš neskutečný obdiv, trenéři WVWS