Jdi na obsah Jdi na menu
 


EKAG 2018 a zlatá Adéla Dekanová

12. 9. 2018

Již 13. ročník mezinárodní atletické soutěže EKAG se ve dnech 10. – 12. 9. 2018 uskutečnil v Brně. Účast atletů AK Blansko Dvorská byla o chloupek silnější než v loňských letech a svými výkony ukázali, že se neztratí v konkurenci mladých atletů z celé Evropy. Vynikajícím výsledkem pak svou účast korunovala mladší žákyně Adéla Dekanová, která v osobním rekordu 55,07 metrů v hodu míčkem vybojovala v úterním finále zlatou medaili.

Když bych to měl vzít pěkně od začátku tak hned první den se v kvalifikaci dálky představil Dušan Lát. Jeho nejlepší pokus (404 cm) nebyl daleko od jeho osobáku, ale na finále to bohužel nestačilo. A bylo to jen o pouhé 2 centimetry. I tak lze Dušanův výkon hodnotit velmi kladně, protože být devátý v takové konkurenci je parádní výkon.

V úterý pokračovala kvalifikace v dalších disciplínách. Hned v 9 hodin čekal Adélu Dekanovou míček. Trošku netradičním způsobem rozhazování (všechny tři pokusy po sobě) se Adéla propracovala k výkonu 51,04 metrů a finále bylo její. Mezitím Dušan bojoval v rozbězích na 60 metrů, ale tady se tolik nedařilo. Čas 9,69 sekund na finále bohužel nestačil. Pak si Dušan počkal na svou kvalifikaci v míčku. Zde zaúřadoval časový skluz a také velmi teplé počasí. Dušan společně s ostatními atlety se skoro hodinu a půl pekli na slunku, než vůbec přišli na řadu. Výkony byly obecně méně kvalitní a Dušanovi to prostě nesedlo (běžně míček háže k 45m).. I to je atletika. Výkon 39,32 metrů na finále bohužel nestačil. Věříme, že Dušan si svou zkušenost na velkém závodě užil a náladu si zlepší zase jindy.

V odpoledním programu jsme měli v ohni další želízka a to Matyáše Dankovského, Adama Nečase, Elišku Širokou a Kryštofa Kroupu. V případě Matyáše se bohužel projevila nějaká zdravotní obtíž a do svých disciplín nemohl jít na plno. V dálce absolvoval pouze dva pokusy a výkon 463 cm pro něj znamenal stopku. Na rozběh 100 metrů překážek už ani nastoupit nemohl. Adam Nečas na překážky nastoupil a časem 16,39 s si vybojoval finále B. Bohužel bolest třísel jej z dalšího pokračování v disciplíně vyřadila. Kryštof Kroupa se zase pral o umístění na trati 800 metrů. Nebyl to sice Kryštof jak ho známe, ale časem 2:36,9 se umístil ve druhé desítce celkového pořadí. Elišku Širokou čekal v úterý také rozběh na 100 metrů překážek. Eliška šla do toho naplno a ještě tři překážky před cílem vedla. Pak se zřejmě dostavila náhlá slabost a časem 19,35 s skončila čtvrtá v rozběhu. Věříme, že pokud by to šlo vše jak má, tak to mohl být čas na úrovni 18 sekund, což by bylo skvělé. Bohužel na finále to nestačilo.

Ve středu už byly na pořadu pouze finálové disciplíny. Adam a Matyáš bojovali na 300 metrech. Adam zaběhl kvalitní čas 45,29 s a Matyáš vydřel výkon 47,04 s. Prostě už to nešlo. Navíc velmi teplé počasí bralo síly geometrickou řadou. Eliška Široká se v kombinovaném finále výška/300 metrů zúčastnila obou disciplín a bohužel se nezadařilo. Ve výšce se prokousala přes 143 cm, ale dál respektive výše už to nešlo. Na 300 metrů to byl čas 48,30 a i zde se projevil úbytek energie z výhně atletického stadionu.

A zlatým hřebem odpoledne bylo finále Adély Dekanové v míčku. Zde bychom rádi citovali vyjádření maminky, která byla přímo u toho: „Silný protivítr a velké teplo, děvčata se pekla na slunku a nikomu to moc neházelo. Favoritka Marcinová měla do posledního pokusu jen asi 48 m a vypadalo to, že nebude mít ani medaili. Vedla Nikol Čadová (OR 54,60 m), Ada šla do čtvrtého pokusu na druhém místě (a tedy házela předposlední v pořadí), pak ji předběhla Bersina z Lotyšska výkonem 52,27 m a šestým pokusem ji z medialové pozice sesadila Marcinová, když hodila 52,30 m. No a Áda to nějak ustála a posledním pokusem se prostě trefila a úlítla soupeřkám skoro o 3 m ... takže radost veliká“

Je parádní, že Adéla to do poslední chvíle nevzdala a skvělým posledním pokusem vzala všem soupeřkám vítr z plachet. Věříme, že na této vlně se poveze i na blížícím se Mistrovství Moravy a Slezska, které se na konci září odehraje v Blansku.

Rádi bychom však pogratulovali všem letošním účastníkům ale také rodičům, kteří jim umožnili se závodů v Brně účastnit. Někdo sbíral cenné kovy někdo teprve zkušenosti. Toto vše k atletice patří a není třeba věšet hlavu, když se to zrovna letos nepovedlo. Pilně a zodpovědně trénujte a výsledek se jistě dostaví.

https://akbd.rajce.idnes.cz/EKAG_Brno_10._-_12._9._2018/

Trenéři WVW