Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ema Králová v 5,5 metrovém klubu a neuvěřitelných deset medailí za víkend.

8. 6. 2023

Každý člověk chce být v něčem úspěšný a chce překonat nějakou pomyslnou metu. Hudebník nebo umělec chce dokázat zahrát těžkou skladbu, ohromit, dojmout, … Vědec chce objevit něco nevídaného, spisovatel chce napsat světový bestseller a mladý cyklista chce vyhrát Tour de France. V atletice je to podobné. Hodíte 20m a chcete přehodit 25m, když už máte 30m, tak proč ne 50. Doskočíte za 2m a další metou jsou 3, pak 3,5 a nakonec nekonečně dlouhé  4m. No jo , ale 5,5m? To už je vážně strašně daleko, to snad ani nejde. Tuto větu asi řekne každý, kdo si vezme metr a naměří  vzdálenost 553cm. Pak to zkusí, změří si kam doskočil a raději tiše odejde, aby se ho někdo nezeptal – „tak kolik jsi teda dal“?    Ema Králová ale ví, že to jde.  Emička začala chodit do atletiky v době, kdy ještě chodila do mateřské školky. Kdybychom jí tuto vzdálenost naměřili v této době a řekl jí, že takovou vzdálenost za devět let přeskočí, asi by se nás lekla, pomyslela si o nás, že jsme blázni a na trénink by už nikdy nedošla. Naše žákovská atletika by tak přišla o jednou z aktuálně nejlepších dálkařek, Emča by nemusela trávit hodiny a hodiny na tréninku, na soustředění, „polykat“ kilometry sprintů, stovky skoků, hodiny kompenzací, tisíce hodů, vrhů, neměla by modřiny od překážek a laťky a měla by fůru volného času dělat cokoli. Taky by neměla atletické vzory, sama by nebyla vzorem pro ostatní, neměla by kamarádky, které neskutečně ovlivňuje a my bychom neměli možnost trénovat šikovnou, skromnou a bezvadnou holku. Devět let dlouhého a těžkého tréninku se na tomto víkendovém MČR v sedmiboji zkoncentrovalo do jedné vteřiny, během které to klaplo a Ema dolétla na 553cm (v tom třetím pokusu ty dokonce létalo k 580cm). Úvodní disciplína dvoudenního sedmiboje, 100m př. , se Emči nepovedla dle jejích představ a byl z toho o vteřinu pomalejší čas, než který Ema umí. I s tímto bodovým mankem a ne zcela motivujícím pocitem absolvovala kompletní víceboj a 9. místo v Čr je hodně luxusní (navíc OR v dálce  a na 150m – nádhera).

O víkendu se dařilo i atletické drobotině v bězích i vícebojích. Běžci si dali dostaveníčko v rámci dalšího dílu OBL, kde nastřádali 7 medailí:

Zlato: -  bratři Bušovi a Sofie Vavříčková

Stříbro: - Daniela Kratochvílová, Johana Pernicová

Bronz: - Simonka a Richard Kacetlovi

V kategorii atletické přípravky II. jsme dokonce měli čtyři běžkyně do 5. místa (trojici Vavříčková, Kratochvílová a Kacetlová, doplnila na 5.místě Adéla Navrátilová).

V rámci atletického víceboje – „Memoriálu J. Daňka“ jsme získali další tři medaile:

Zlato: - Adéla Weinhöferová a Bára Králová

Stříbro: - Martina Sedláčková