Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finále MČR – zážitek na celý život

2. 6. 2024

Do letošního Štafetového poháru se zapojilo celkem 611 základních škol z celé republiky. Naše škola dokázala obhájit svá předchozí vítězství v okresním kole a velmi mladému družstvu se povedlo vyhrát i krajské kolo v Břeclavi. Zde jsme porazili družstva ze sportovních a atletických škol (Břeclavi, Brna, Hodonína, …) a zajistili jsme si kvalitním časem „vstupenku“ do nejvyššího finále – Mistrovství ČR ve Štafetovém poháru.  Nastalo období intenzivních příprav a tréninků. Malí žáčci se zlepšovali, štafety byly čím dál lépe seběhané a vše úspěšně směřovalo k datu - 23. 5. 2024.  Bohužel pár dní před začátkem vrcholné akce přišla nepříjemná zpráva, kdy se jedna z dívek nemohla účastnit finálového klání. Toto sdělení se týkalo kategorie mladších žáčků (2. - 3. třída a r. narození 2014 a mladší). Právě v této kategorii jsme měli už tak poměrně velké zastoupení atletické drobotiny narozené v roce 2016 a bohužel opět jsme museli sáhnout mezi mladší děti.  Byli jsme si vědomi toho, že každý rok je u takto malých dětí znát, ovšem nikdo rychlejší už ve škole nebyl. Znovu jsme se pustili do práce a na mistrovství jsme odjížděli s pocitem, že pro tento závod jsme udělali maximum.

S atletickou drobotinou jsme vyrazili do vzdáleného Trutnova o den dříve. Pro žáčky bylo připravené perfektní ubytování kousek od stadionu, čehož jsme využili ještě vpodvečer k lehkému tréninku a protažení. Život profesionálních sportovců si mladí sportovci vyzkoušeli se vším všudy. Poměrně brzo jít spát, ráno kvalitní snídaně, porada před závodem, kontrola treter, dresů, pořádné rozklusání, dokonalé protažení a mentální naladění – vše směřovala k tomu, aby každý podal nejlepší výkon.

Netrvalo dlouho a do Trutnova dorazil autobus fanoušků v čele s panem ředitelem, tréninkovými parťáky a všemi dalšími, kteří chtěli a podíleli se na Štafetovém poháru na jednotlivých postupových kolech. Atmosféra začala mít ten správný sportovní náboj a vše nasvědčovalo tomu, že to bude pěkná show a bude nás hodně vidět i slyšet. A bylo … Hlasité povzbuzování našeho fanklubu, ke kterému se přidali ještě někteří rodiče, hnali atletickou drobotinu dál. Mladičká Táňa Kraváčková, Filda Buš nebo Vaneska Zvěřinová se nezalekli o dva roky starších běžců a ukázali jim, že to umí také pěkně rozběhnout a s maximálním úsilím předávali kolík svým starším členům týmu ZŠ Dvorská ze třetích tříd: Majdě Kotlánové a Simče Kacetlové, Táďovi Jirků, Honzovi Fajtovi a Danu Glyckému. I v kategorii starších (4. a 5. třída – 2012 a mladší) jsme měli poměrně mladé zastoupení – dva atlety narozené v roce 2013 (Emču Kotlánovou a Patrika Buše). Dokonce zde startovala i čtvrťačka narozená v r. 2014 – Sofča Vavříčková.  Transparenty ZŠ Dvorské a bouřlivé povzbuzování na tribuně však nalilo energii do žil našim atletům tak, že se pustili do závodu naplno a roztočili své nožky do maximální frekvence. To bohužel neunesl jeden žák z jiné školy a hned na první předávce odhodil Patrika do hrazení. Po „ragbyovém“ zákroku předával Paťa kolík Ádi Weinhöferové téměř bez počáteční rychlosti a začalo drama … Áďa začala postupně odmazávat vzniklou ztrátu, předala Emči Kotlánové a ta už zase dotáhla naši štafetu starších na první místo. Následovala předávka Sofči Vavříčkové a po té štafetový kolík postupně putoval přes Terku Fajtovou, Michala Vašíčka, Kubu Ženatého a Michala Zouhara, kteří ač nejsou atleti – donesli kolík na celkové 3. místo!!!  Netroufáme si odhadnout, jak rekordní čas by byl, nebýt toho nešťastného „atletického faulu“. Na tuto nepříjemnou událost bylo potřeba rychle zapomenout a soustředit se a motivovat se dál.

Následoval mix štafety B, která se rovněž dokázala časově neskutečně zlepšit a každý člen podal zodpovědný výkon na hranici možného, jmenovitě: Míša Zouhar, Terka Fajtová, Sofča, Vaneska, Filda, Simča, Míša Vašíček a Honza.

Poslední štafetu mix A rozběhl tradičně velmi dobře Patrik, měl to v tvrdé konkurenci hodně těžké, ale talentovaný atlet odolal náporu zkušených běžců. Štafetový kolík předal na těsném 1. místě Ádi. Ta hned v úvodu ukázala své soupeřce grafické znázornění zadní části našich nových dresů a tento pohled jí, s prodlužující vzdáleností, nabídla až do třetí předávky. Třetí předávku zajistila Emča, která ještě zlepšila náskok ZŠ Dvorské. Následovalo postupné předávání štafetového kolíku přes Majdu, Dana, Táničku. Po předposlední předávce jsme opět ukazovali soupeřům záda zásluhou Kuby Ženatého. Závěrečný úsek za bouřlivého povzbuzování tribuny dotáhl Táďa.

Štafety ZŠ Dvorské právě doběhly a bez ohledu na to, že ještě běžely další – v našem týmu propukla neskutečná euforie a uvolnění. Na travnaté ploše jsme se fotili, každý si proběhl „uličku vítězů a přátelsky si plácnul s každým členem našeho týmu“, propukla spontánní radost. Na dotaz: „Kolikátí jsme skončili?“ Jsme odpověděli: „To nevíme, ale slavíme, jako bychom byli první!“ A o to přesně tady šlo. Celou akci jít zodpovědně, užít si ji a vracet se s perfektním zážitkem z MČR ve Štafetovém poháru. Účast v tomto jedinečném finálovém klání už nám totiž nikdo nevezme. Spekulace kolikátí jsme mohli být, kdyby Patrika nikdo u předávky neomezoval, nebo kdybychom mohli jet v původní sestavě – jsou už bezpředmětné. Slavme a buďme na to hrdí!  Celkové deváté místo ze 16 nejlepších škol a ze celkového počtu 611 škol – je jednoduše exkluzivní!

Všichni zvládli perfektně dlouhou cestu vlakem, odloučení od rodičů, přespání v hotelu, nervozitu z běhu a především z předávky, kvalitní a tvrdou konkurenci (a že místy byla hooodně tvrdá), … Moc všem děkujeme za spolupráci, za naprosto perfektní podporu, která se pod taktovkou pana ředitele ocitla na stadionu a vzpomínejme na tyto okamžiky často – byl to zážitek na celý život.

To, že sport u nás ve škole není jen o výkonech a drilu, ale je o mnohem hlubších věcech, bylo vidět a slyšet v Trutnově na stadionu. Přesvědčit se o tom můžete i vy z fotek na:

https://www.rajce.idnes.cz/akbd/album/stafetovy-pohar-mcr-2024