Jdi na obsah Jdi na menu
 


Královská disciplína s Královou

22. 5. 2023

V pátek 19. května a v sobotu 20. května se Ema Králová vypravila do Chrudimi, aby se pokusila zabojovat ve svém prvním víceboji v kategorii žákyň. A bojovat bylo o co. Šlo o to, získat kompletní bodový zápis, který by jí opravňoval se ucházet o nominaci na Mistrovství České republiky ve vícebojích, které se odehraje 2. a 3. června 2023 v Přerově. Byla to skutečně výzva, protože se jednalo o premiéru. Jednotlivé disciplíny už má Ema v malíku, ale poskládat je do dvoudenního programu to je jiná. Ředitel závodu nám vyšel vstříc a umožnil Emě startovat v jejich krajském závodě mimo soutěž. Hned na startu závodu se Ema potkala se svou soupeřkou z Letní olympiády dětí a mládeže z Olomouce a dala si nelehký cíl. Tuto soupeřku porazit. Byl to zajímavý závazek, ale bylo jen na Emě jak to dopadne. Tak teda jdeme na to.

Začínalo se v 15.30 hod. disciplínou 100 metrů překážek. Těžký kalibr hned z kraje víceboje může velmi zamíchat kartami. Může přijít pád a je po všem. Ema šla s rozvahou, ale dostatečně rychle. Dosáhla času 15,62 sekund a získala 762 bodů. Již od 16.00 hod. se skákala výška. Byl to skutečně cvrkot, ale Ema si vše ohlídala a výšku také zvládla. Nakonec zapsala 1,47 metru a 588 bodů. Po krátkém odpočinku čekala silově technická disciplína - vrh koulí. Jedná se o velmi těžkou disciplínu, ale Ema má techniku hodů i vrhů v krvi a byla radost se podívat. Ano, je to tak. Ačkoliv jsme s Emou nemohli vyrazit, tak její tatínek nás průběžně zásoboval krátkými videonahrávkami z jednotlivých disciplín a bylo možno tak udílet drobné pokyny. Ema tuto dílčí část vyhrála a její výkon byl 9,87 metru což představovalo 521 bodů. Finále prvního dne bylo v 17.55 hod a byl to sprint na 150 metrů. Běželo se na dva rozběhy a Ema byla v tom druhém. Její soupeřka na dálku - Denisa Košťálová, běžela v prvním rozběhu. Ema běžela pěkně svižně a doběhla v čase 19,68 sekund a získala dalších 814 bodů. Její soupeřka byla rychlejší jen o dvě setiny. Ema tak šla spát na průběžném prvním mísě se ziskem 2.685 bodů.

V sobotu tedy Emča psala historii svého prvního sedmiboje. Jako první se začínalo na její oblíbené dálce. A tak jak je dálka její oblíbená disciplína o to více je i zrádná. Naštěstí už je Ema vyzrálá závodnice a nepřipustila, že by nezapsala žádný platný pokus. V sedmiboji jsou pokusy jenom tři a tak je třeba, aby to měl závodník v hlavě srovnané. Na poprvé to byl malý přešlap. Tak si Ema dala při druhém pozor a bylo to krásných 535 cm. Třetí pokus zkusila Ema na riziko. Dopadla někam na hranici 550 cm, ale bohužel to byl přešlap. Za pokus z druhé série si však zapsala krásných 657 bodů a celkem bezpečně držela průběžné první místo. Pak se šlo na oštěp. Všechny pokusy byly trošku "placaté", ale vše na hranici 25 metrů. Nejlepší pokus byl 25,68 metrů, což znamenalo 398 bodů. Ema má osobák těsně pod 30 metrů, takže ještě má možnost zlepšení. Finále ženského víceboje představuje běh na 800 metrů. V Chrudimi už pěkně hřálo sluníčko a na startu ve 12.30 hod. bylo pořádně dusno. Opět se běželo na dva rozběhy a Ema byla v tom prvním. Košťálová tam byla s ní. Měla tedy možnost si ohlídat svou soupeřku. Logicky stačilo, aby běžela před ní, ale šlo tu o body. Ema se tedy hned od začátku nešetřila a jela jak lokomotiva. Držela se ve skupince čtyř závodnic, které doběhly téměř ve shodném čase. A ten čas byl úplně skvostný. Po tom všem, co měla za sebou zaběhla 2:36,52 a brala 613 bodů. Bravo, skutečně bravo. Ema, která je všechno jen ne vytrvalec, odvedla neskutečný výkon.

Podtrženo a sečteno - Ema získala 4.353 bodů a v Chrudimi byla nejlepší. Byť se na stupně vítězů nedostala, tak o to vůbec nešlo. Zapsala si skvělý výkon a po nedělní uzávěrce je aktuálně na 9. místě průběžných republikových tabulek a mistrovství v Přerově je hodně blízko.

EMO - GRATULUJEME A MOC TI DĚKUJEME.

Trenéři AK Blansko Dvorská WVWS