Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mírový běh v Blansku

4. 6. 2015

V pátek 29. května a v sobotu 30. května poctil Blansko svou přítomností Mírový běh (Peacerun). Jedná se o každoroční akci sportovců a dobrovolníků z občanského sdružení. Při zajišťování běhu a doprovodného programu spolupracují se zástupci obcí, škol, sportovních oddílů, apod. Samotný vznik běhu vychází z myšlenky Sri Chinmoye (více na www.peacerun.cz).

Atletický klub AK Blansko Dvorská byl ze strany jednoho z dobrovolníků kontaktován a byla nám nabídnuta možnost, se zúčastnit. Bohužel nám zdraví a případně jiné neduhy moc nepřáli a v sobotu ráno, se na nám. Republiky ukázal pouze Dominik Zouhar. Jeho účast ještě doplnil trenér Jiří Vrtílka.

Běžci se v krátkosti představili, jejich mluvčí zmínil historii běhu a jejich sobotní plány. Společně zazpívali hymnu běhu, a i když se ostýchali, tak jejich zpěv byl velmi pěkný. Pak už se Dominik Zouhar s pochodní postavil do čela běžecké skupiny a symbolicky sobotní etapu rozběhl. Jelikož je překážkář, tak na úvod vložil dva stylově čisté přeskoky blanenských vodotrysků.

Pak předal pochodeň a běžci se vydali na svou sobotní porci kilometrů. Z Blanska vyběhli směrem na Skalní mlýn, kde jsme se s nimi opět setkali. Asi v 9.30 hodin jsme od Skalní mlýna vyběhli Suchým žlebem. Společně jsme uběhli asi kilometr, během kterého jsme si mohli vyzkoušet, jaké to je nést mírovou pochodeň. Pak jsme běžcům zamávali a s přáním šťastné cesty, jsme se rozloučili. Podstatně vlažnějším tempem jsme se vrátili na Skalní mlýn a nakonec i do Blanska.

Bylo to velmi příjemně strávený kousek sobotního dopoledne a věřím, že až tudy bude štafeta probíhat příště, že nás bude na startu podstatně více.

Fotografie z etapy Blansko - Zlín najdete zde: 

http://www.peacerun.org/cz/news/2015/0530/1256/