Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí za rokem 2015

22. 12. 2015

image.jpg     

Závěr roku je vždy důvodem se na chvíli zastavit a ohlédnout se za uplynulou sezónou. Rok 2015 se nesl ve znamení mnoha úspěchů, byl rokem tradičních závodů, rokem odchodu několika skvělých odchovanců, ale také rokem příchodu mnoha nových členů. V následujících řádcích pojďme cestovat proti proudu času a připomenout si několik důležitých momentů letošní atletické sezóny.
   Úvodní tři měsíce byly hlavní závodní náplní krosové závody Brněnského běžeckého poháru a halová atletika. V obou případech bylo naše atlety hodně vidět. Stupně vítězů v halových soutěžích, především v překážkách a výšce, obsazoval Dominik Zouhar (na 60m překážek překonal i klubový rekord) a Anna Kalincová. Zdatně jim sekundoval Max Beránek. V krosech BBP o body do celkového pořadí bojoval Adam Nečas a Anna Kalincová. Jejich úsilí se těmto vícebojařům podařilo přetavit shodně v celkové třetí místo i v konkurenci vytrvalců! Nutno dodat, že tyto náročné zimní krosy úspěšně absolvovali i další atleti (např. sourozenci Kroupovi, Lucka Kniesová, Dušan Lát, Martin Grünwald, Eliška Široká,...). Koncem března si odváží Anna zlato z halových vícebojů, v rámci kterých ve skoku vysokém překonala 141cm (sama aktérka byla vysoká jen 144cm). Tři stříbrné si z jednoho z nejstarších závodů v ČR (70. ročník Běhu Lužánkami) odváží Kniesová, Nečas a Beránek.
    Duben a květen byl už ve znamení dráhových závodů a náročného atletického soustředění. V dlouhých bězích běžecké ligy se na stupních vítězů mezi juniory zabydlel teprve dorostenec Martin Szabó, který společně s dalším dorostencem Martinem Štěpánkem sbíral také body na atletických dráhách v soutěži družstva mužů vyškovského atletického klubu. Dále, po desáté jsme obhájili putovní pohár ze Skalice. Mezitím se Bruno Klimeš nominoval do prestižního mítinku Zlatá tretra. 28.5. 2015 "zakousl" hřebíčky svých treter do ostravského tartanu a bylo z toho celkové 4. místo! Není možné opomenout ani 11 medailí z 57. ročníku Běhu Černou Horou, kde konkurenci především brněnským běžcům velmi dobře odolali naši nejmladší svěřenci. Dominik Zouhar si v prvním kole soutěže družstev staršího žactva "oťukal" druhým místem 200m překážek. O týden později se stal Zouhar vicemistrem Moravy na 100m překážek, Anna Kalincová si ze stejného mítinku (ovšem v kategorii mladšího žactva) odváží 3. místo na 60m překážek a v běhu na 300m. 
Martin Szabó se již bez problému prosazuje i mezi muži v rámci okresní ligy včetně náročných vrchařských závodů.
    Dva předprázdninové měsíce už byla atletická sezóna v plném proudu a stejně tak i forma našich atletů. Adéla Dekanová vyhrála olympiádu malotřídek a od nového školního roku (z důvodu docházky na již četnější atletické tréninky) přestoupí až z Bukovinky na naši základní školu. Zouhar bral z přeborů JM medailové posty z překážek a dálky, Nečas s Kroupem obsazují první příčky ve vícebojích v Tišnově, ...
Koncem července Martin Szabó již bez problému zvládá náročnou vytrvalostní přípravu a na jeho přání se účastní krosového půlmaratonu (v rámci Moravských ultramaratonových závodů), který dokonale prověřil jeho vytrvalostní připravenost a volní vlastnosti. Martin Štěpánek v Uherském Hradišti zaznamenává na dráze další zlepšení ve výšce. Kvalitní a bodované výkony podávají i naše starší žákyně Hana Šebelová a Michaela Staňková. Poslední jmenovaná přidává 2. místo ze stovky překážek na Malečkově memoriálu ve Vyškově. Za toto období naše omladina nasbírala více jak 30 medailových postů!
     Po prázdninové pauze opět zahajujeme tréninky, ale bohužel již bez našich dlouholetých odchovanců: Martina Szabó, Martina Štěpánka a Maxe Beránka. S odchodem ze ZŠ již bohužel přišly jiné zájmy a priority. Nezbývá než popřát těmto skvělým klukům a kvalitním atletům mnoho štěstí a doufat, že jednou se ke královně sportu ještě vrátí, případně s radostí alespoň vzpomenou či zhodnotí to, co jim atletika do života přinesla. Jestli naše mnohaleté tréninkové úsilí nebylo zbytečné ukáže pouze čas. Na tomto místě jedna vsuvka - přechod na SŠ není důvodem zanechání tréninkové činnosti u nás. Trénujeme všechny věkové kategorie - od nejmenších dětí předškolního věku až po muže. Ti mimo jiné letos berou první a druhé místo v celkovém pořadí OBL (Tomáš Večeřa a Stanislav Široký).
     Zájem o naše tréninky je velký a volná místa okamžitě zaplnilo šest nových členů, z nichž někteří jsou odchovanci naší Atletické školky pro nejmenší děti. Výrazně jsme tedy omladili.
V půlce září jsme pořádali (za pomoci rodičů) tradiční pětiboj a pustili jsme se do další atletické práce. Výsledky na sebe nedaly dlouho čekat a za období říjen-listopad naši svěřenci více jak čtyřicetkrát stáli na stupních vítězů. Tento fakt již dalšího komentáře snad ani nepotřebuje.
    Momentálně máme za sebou závody aktuálního ročníku BBP a i zde někteří dosáhli na medaile (Kniesová, Grünwald). Poslední trénink roku jsme pořádali další tradiční akci - Vánoční laťku. Z tohoto závodu ve skoku vysokém si většina svěřenců (včetně těch nejmenších) odnáší mimo medaile i překonání svého osobního rekordu - krásné zakončení letošního roku.
   Rok 2015 je za námi. Za skvělými výsledky stojí stovky odtrénovaných hodin, desítky závodů, které dál posouvají sportovce a v neposlední řadě podpora rodičů.
V závěru je na místě poblahopřát naší odchovankyni Míši Hrubé, která letos, mimo jiných úspěchů, dosáhla ve skoku vysokém na metu nejvyšší - zlato z Mistrovství světa juniorů.
    Ještě jednou děkujeme všem za podporu a přejeme našim svěřencům do roku 2016 hlavně zdraví.

WVW