Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostrov pokladů u Macochy i kousek dál

29. 5. 2023

Nedělní běžecký závod v Ostrově u Macochy se stal doslova exkluzivní záležitostí atletů z našeho atletického oddílu. Výzva trenérů k maximální účasti byla vyslyšena a klubové barvy byly opravdu vidět - jak na tratích, tak na stupních vítězů. Velkou účast měli i rodinní příslušníci, kteří mohutně povzbuzovali. Samozřejmě povzbuzování probíhalo i mezi atlety navzájem. Zkrátka – když neběžím tak fandím. Podívat se přijela i Ema Králová, která dopoledne závodila v národní lize žen ve Vyškově. Doslova si odskočila na dálku, kde zapsal 517 cm a bylo z toho 11 bodů. Vytrvalecké tratě v Ostrově už ale přenechala svým parťákům.

Jednotlivé rozběhy, se s malým zpožděním, začaly běhat od 15.40. Od těch nejmenších až po starší žactvo. Vzdálenosti byly spíše vytrvalecké a tak je velice potěšující, že se naši atleti této výzvy nezalekli. Přípravky jsou zvyklé na svých 300 metrů a zde to bylo 500. Mladší žactvo také standardně nedává kopcovitý kilometr, ale i oni to zvládli. Klobouk dolů před všemi.

Nejprve šli na řadu ti nejmenší. Náš atletický potěr, který zejména sbírá zkušenosti. V případě nejmenších kluků to byl Jindřich Vrtílka, který celé startovní pole hnal před sebou. Neobešlo se to bez slziček a nakonec bral 5. místo. Zřejmě si dá na nějaký čas pauzu, aby si udělal pořádný hlad na běhání. Jeho sestra Ola už závodní zkušenosti má a zvládla to bez ztráty kytičky. Způsobem start – cíl si doběhla pro zlatou medaili a měla velkou radost. A nejen ona.

Na trať 250 metrů se pak postavily mladší přípravky dívek. Naše barvy hájila Simona Kacetlová, Daniela Kratochvílová a Barča Králová. Simča a Danielka se utrhly hned na startu a běžely si pro medaile. Simča se držela stále v čele a bylo to zlato. Na Danielku zle dotírala jedna dívka ze zadních pozic, ale Danielka to udržela a brala stříbro. Barča Králová byla jednou z mladších závodnic a doběhla si pro 13. místo. Trošku to obrečela, ale snad ta třináctka nebude nešťastná a Barča si spraví chuť jindy. Rozběh to byl opravdu silný, protože holek startovalo devatenáct.

Ve stejné věkové kategorii jsme měli aj chlapecké zastoupení a o chvilku později běžel Filip Buš. I kluků byla na startu kupa (18), ale Filip se neztratil. Také byl jeden z těch nejmladších a doběhl si pro krásné 6. místo. Na bednu mu moc nescházelo, tak třeba za rok to klapne.

Největší nervy nás teprve čekaly. Na start přípravek dívek se postavilo dvacet závodnic. Holky běžely dvě kola, takže už to bylo i o taktice rozvržení sil. V tomto rozběhu měl náš oddíl šest dívek a všechny se vešly do první desítky. Bravo. Od startu až do cíle se včele držela Ema Kotlánová, která si s dostatečným náskokem doběhla pro zlatou medaili. Velice takticky běžela Johanka Pernicová, které trať vyloženě sedla a v cílové rovince předbíhala jednu závodnici za druhou. A doběhla si pro stříbrnou medaili. Amálka Matějková také postupovala ze zadních pozic a brala 5. místo, Beáta Sedláčková doběhal těsně za ní a bylo to 6. místo. Adéla Weinhöferová vyrazila opravdu svižně, ale na 300 metrech jí pomalu začalo docházet a tak se na ní tlačili závodnice z hloubi startovního pole. V cíli to pak bylo 7. místo. Pro Martinku Sedláčkovou je 500 metrů tak polovička její ideální vzdálenosti a tak by rád pokračovala ještě dvě kola. V neděli z toho bylo 10. místo, ale věříme, že v mladších žákyních ji bude vyloženě sedět osmistovka a bude sklízet vavříny na této distanci.

Ještě větší nervy to byly, když běžel Patrik Buš. V kategorii bylo také kluků požehnaně, ale za nás jenom Patrik. Již od startu se držel v čele a do druhého kola měl solidní náskok. Ten se však začal hodně tenčit. Patrik byl mohutně povzbuzován a udržel to, takže mu patřila zlatá medaile.

V této kategorii – mladšího žactva, nás reprezentovali Ríša Kacetl a Tereza Sedláčková. Oni se již vydali mimo areál fotbalového hřiště a čekalo je 900 metrů. Dívky i kluci běželi společně a evidentně děvčatům tato trať seděla lépe. Hned první tři místa celkově obsadily dívky a to včetně Terezy. Ta si doběhla pro bronzovou medaili a v cíli byla evidentně vyčerpána. Ríša Kacetl doběhl kousek za ní. Byť až do cíle běžel naplno, tak na bednu to nestačilo a skončil těsně pod stupni vítězů a bral 4. místo.

Podtrženo a sečteno. Na ostrově pokladů jsme z truhlice vytáhli 4 x zlato, 2 x stříbro a jeden bronz. Navíc v přípravkách dívek jsme měli 6 závodnic v nejlepší desítce.

Všem závodníkům patří velká gratulace a s těmi, co závodit nebyli, se můžeme setkat na nejbližším závodě. V sobotu 3. června se závodí v Doubravici nad Svitavou.

https://akbd.rajce.idnes.cz/28._5._2023_Samalikova_mile/

Trenéři AK Blansko Dvorská WVWS