Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po sobotních závodech, jedině s úsměvem na rtu

29. 4. 2024

Po dlouhé době se na nás při závodění usmálo sluníčko a na konci sobotního dne se mohli atleti ze Dvorské usmívat na všechny kolem. V Blansku se totiž družstvo mladších žákyň zúčastnilo prvního kola Mistrovství Jihomoravského atletického svazu v soutěži družstev a ve Svitavách se konaly tradiční víceboje. Na obou frontách jsme měli své zástupce.

V Blansku se závodilo celý den. Program byl opravdu náročný. Soutěž družstev probíhala totiž ve formátu jak mladšího, tak staršího žactva. Naše družstvo mělo devět děvčat a snažili jsme se obsadit co nejvíce disciplín. Do soutěže jsme vstupovali s optimismem, ale zároveň jsme věděli, že to nebude snadné. Opět panovala příjemná atmosféra a všichni jsme se navzájem povzbuzovali. Samozřejmě v souladu s pravidly atletiky a tak veškeré pokyny a fandění probíhalo vně jednotlivých sektorů.

Začínalo se na překážkách. Vendula Kašparová, Johana Pernicová a Sabina Vrbasová se potkaly v jednom rozběhu a byl to jeden z těch rychlejších. Pro holky to byla premiéra na takového trati, ale byl to velmi hezký pohled. Všechny se s tím popraly zodpovědně, a bez karambolu doběhly do cíle. Do klubové pokladničky, z této disciplíny, přidaly 12 bodů.

Další disciplína byla skok daleký. Zde se prezentovalo celkem 44 závodnice a pro Amálku Matějkovou a Elišku Kubíčkovou to bylo nekonečné. Sice svítilo sluníčko, ale také foukal nárazový vítr. Užší finále uteklo Elišce o několik málo centimetrů a z dálky to bylo bez bodu. Nevadí, je na čem stavět.

Ve 12.30 hod. se Ema Kotlánová postavila na start své oblíbené disciplíny – sprint na 60 m. Byla v celkem silném rozběhu a za svými, o hlavu vyšším soupeřkami, nezaostala o mnoho. Byl z toho postup do finále B, kde pak v 15.00 hod. vybojovala 3 body.

Dále jsme svou pozornost přesunuli do sektoru koulařek. Johanka Pernicová, Martina Sedláčková a Vendula Kašparová bojovaly o další body. Vendule se podařilo probojovat do užšího finále, ze kterého pak přinesla krásných 8 bodů.

Zároveň s touto disciplínou probíhal i hod oštěpem. Velmi náročné disciplíny se účastnily Bea Sedláčková a Adéla Weinhöferová. Pro Beu to byl první takový závod a sbírala tedy důležité zkušenosti. To Áďa už úplným nováčkem nebyla a své znalosti a dovednosti  jednoznačně zúročila. Ze soutěže oštěpařek to byly krásné 4 body.

Marťa a Bea Sedláčkovy se pak přesunuly na start běhu na 1.500 metrů. Opět velmi náročný závod, ale holky to zvládly. Přesně plnily taktické pokyny trenérů. Držely se ve středu startovního pole a v pořádku doběhly do cíle. Jejich společným přičiněním obdrželo družstvo 3 body. Bea si po doběhu do cíle ještě odskočila do sektoru oštěpu, kde po náročném běhu, dokončila svou disciplínu.

Poté jsme se přesunuli do sektoru výšky, abychom podpořili Amálku Matějkovou a Vendulu Kašparovou. Amálka nebyla zcela fit a trápila jí bolest v krku, ale šla do toho naplno. Vendulu v první půlce soutěže začal bole lýtkový sval švihové nohy, ale po odborném tejpu od pana trenéra pokračovala. Byly to nervy. Amálka zapsala osobák (133 cm) a dále předala žezlo Vendule. Ta se, s o hlavu vyšší soupeřkou prala statečně a zůstala až na výšku 151 cm. Tuto již bohužel neskočila, ale opět si vylepšila osobák (148 cm) a společně s Amálkou posbíraly 17 bodů.

Předposlední disciplína byl běh na 150 metrů. Zde bylo celkem 11 rozběhů a naše děvčata ve složení Kubíčková, Martina Sedláčková, Weinhöferová a Kotlánová nesměly chybět. Bylo vidět, že sil už tolik není a z této disciplíny jsme vyšli na prázdno. Holky si zaslouží obdiv, protože tři z nich, se za necelou hodinu postavily na start štafet 4 x 60 metrů.

Na závěr celého dne se ke triu Weinhöferová, Kubíčková a Kotlánová připojila Johanka Pernicová a svým zodpovědným přístupem a nasazení doběhly pro dalších šest bodů. Podtrženo a sečteno. Za celý den to bylo 53 bodů a holkám patří potlesk a jednoznačně velká pochvala. Za necelý měsíc, se ve Vyškově koná druhé kolo, a věříme, že naše hlavy budou stejně tak nahoře jako v Blansku a úsměv na rtu budeme mít znovu.

Po náročném dnu čekalo děvčata ještě důkladné protažení, protože svaly dostaly opravdu zabrat.

Další důvod k radosti nám přivezli atleti, kteří závodili ve Svitavách. Zde se konaly tradiční Svitavské víceboje. Náš oddíl reprezentovali Patrik a Filip Buš a Barča Králová. Filip i Barča si také zažili svou vícebojařskou premiéru a nebyl to žádný propadák. Oba závodili na 60 metrů, ve skoku dalekém i v hodu kriketovým míčkem. Oba se drželi ve středu startovního pole, a i když byla Barča trochu zklamaná, tak já bych to bral jako dobrou zkušenost pro další závody.

To Patrik Buš už se choval jako naprostý profesionál. Nenechal nikoho na pochybách, kdože si odveze první místo. Bezpečně zvítězil na 60 metrů, ve skoku dalekém i na 600 metrů. V míčku byl sice až druhý, ale celkově zapsal 1.028 bodů a s přehledem vyhrál zlatou medaili.

 

Další závody nás čekají 1. května 2024 – běhá se v Boskovicích (OBL), Blansku i Přerově a další nejbližší závod v rámci OBL je Běh Černou Horou.

Všem atletům patří velká pochvala za poctivou práci a rodičům pochvala, za podpora svých ratolestí.

https://www.rajce.idnes.cz/akbd/album/27-4-2024-soutez-druzstev-mladsich-zakyn-blansko

 

Trenéři AK Blansko Dvorská