Jdi na obsah Jdi na menu
 


Syrovice a Petrovice završily běžecký rok 2017

28. 12. 2017

Konec každého roku je spojen s vánočními svátky, ale také s určitým bilancováním toho, co jsme v daném roce stihli, zvládli nebo naopak nestihli. Někdo vánoční prázdniny prožil v teple domova, u pohádky a s hromadou cukroví a jiných pochutin. Někdo nelenil a vyrazil v běžeckém oblečení ven. Pokud to nebylo přímo na start závodu tak alespoň nabrat nějaké tréninkové dávky a udělat kus práce pro svou kondičku. Je na každém z vás, jak se k tomu postavíte, ale výsledky nepřijdou jen tak samy od sebe. Bez poctivé práce vás žádné koláče nečekají.

 

Od vánočního lenošení byla možnost vyrazit hnedle na dva venkovní podniky. Jeden byl součástí Brněnského běžeckého poháru (26.12. závod v Syrovicích) a druhý byl součástí poměrně klidnější Okresní běžecké ligy (27.12. závod Hraběnčino běhání v Petrovicích). Volba byla na každém z vás, ale třeba Lucka Kniesová stihla závody oba a musím říci, že výsledky nebyly k zahození. Ale popořadě.

 

V Syrovicích byla účast poněkud skromnější a to konkrétně tři naši zástupci. V mladším žactvu nás reprezentoval Kryštof Kroupa, který doběhl na velmi pěkném 4. místě. V přípravkách dívek jsme měli dvojnásobné zastoupení. Lucka Kniesová doběhla na 11. místě a Barče Kroupové patřilo 18. místo. V případě Barči je to asi standard, ale určitě by bylo v jejich schopnostech o pár příček ještě vyskočit výše.

 

V Petrovicích, které jsou podstatně blíže, už byla účast o něco lepší. Ne tak celkové výsledky. V silách našich atletů je jistě dosáhnout více jak dvou medailových umístění. Na druhou stranu je třeba uznat, že petrovické počasí bylo opravdu extrémní. Mlhavo, sychravo, studený vítr a pocitová teplota tak – 10 °C.

 

Jako první se na start nejkratšího závodu postavil Vítek Grünwald. Nevedl si vůbec špatně a doběhl si pro pěkné 4. místo. Mezi chlapci stejného věku by pak byl druhý. V mladších přípravkách dívek byla na startu jen Ema Králová. Byť byla z holek ta starší (ročník 2008) tak se jí moc nedařilo. Zbytek pole jí utekl do úvodního kopečka a pak už to nedohnala a skončila až šestá. Podle slov tatínka nedosáhla optimální provozní teploty a s její svalovou výbavou se není co divit. V mladších přípravkách chlapců nás reprezentoval Martin Tomášek a ten už na bednu dosáhl. Vybojoval 3. místo a na stříbro mu chyběla necelá vteřina.

 

V silně obsazené kategorii přípravek dívek za nás bojovala Lucka Kniesová. Trošku vznikla komplikace na startu ohledně prezentace, ale naštěstí jsme měli v pořadatelském týmu svého člověka a ten vše vyřešil. V konkurenci dalších 14 dívek vybojovala Lucka 6. místo. Její čas na 600 metrů (2:09,24) také nebyl úplně k zahození.

 

To chlapců ve stejné kategorii bylo o dost méně, konkrétně šest. Z toho dva naši zástupci – Martin Grünwald a Dušan Lát. Jako soupeře však měli ostřílené běžce a cyklisty a tak z toho bedna nebyla. Byť Dušan mohutně finišoval, ale na třetí místo mu ještě kousíček scházel a bylo to nakonec 4. místo. Martin už s větším odstupem skončil na 5. místě.

 

Mladší žactvo mělo rozběh společný a na startu se jich sešlo celkem 18. Naše barvy hájili Adam Nečas a Eliška Široká. Adam se od začátku snažil držet v čele, ale na začátku třetího okruhu mu čelo mírně uteklo a Adam tuto ztrátu už nesmazal a byla z toho nepopulární brambora, tedy 4. místo. To Eliška se včele držela také od začátku a od svých soupeřek si držela dostatečný odstup, takže o jejím vítězství již nemohlo být pochyb. Jejích běh byl takticky vyzrálý, síly měla správně rozložené a nebylo třeba nic dohánět na cílové čáře.

 

Závodem v Petrovicích byl zakončen běžecký rok 2017 a věříme, že ten rok následující bude naplněn mnoha kvalitními výsledky a zejména poctivou přípravou všech mladých atletů.