Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tradiční oddílové víceboje se skvělými výkony

19. 6. 2017

Dnešní odpoledne patřilo na atletickém oválku u základní školy na Dvorské malým i větším atletům Atletického klubu Blansko Dvorská. Celkem se jich zde sešlo osmnáct a ačkoliv počasí bylo velmi náročné a na obloze ani mráček, i tak jsme se od všech dočkali velkého nasazení a také výjimečných výkonů. Aby se vše odehrálo podle atletických regulí, tak nad tím dohlížel zkušený tým rozhodčích, asistentů i šikovných pomocníků. Za pomoc tatínků, maminek i sourozenců moc děkujeme.

Vše začalo po 14. hodině tradičním rozklusáním, rozcvičkou, atletickou abecedou a myslím si, že ani strečink nebyl opomenut. Mezitím proběhlo rozdělení do jednotlivých sektorů. Běhy byly v režii Lenky Weinhöferové a manželů Tomáškových. Hod měla na starosti trojice tatínků – Knies, Král a Lát a sektoru skoku dalekého vládl Stanislav Široký mladší i starší a Jiří Vrtílka. Jako hlavní rozhodčí na vše okem ostřížím dohlížel Martin Weinhöfer.

Závodníci byli rozděleni do kategorií a postupně se dostavili na všechna stanoviště. V případě nejmenších děvčat (ročník 2009 a mladší) se jednalo o sprint na 50 metrů, skok do dálky, hod míčkem a vytrvalost na 200 metrů. Všichni ostatní si přidali oblíbených 60 metrů překážek a sprintovali na 60 metrů. Jak už bylo zmíněno, tak počasí bylo úmorné a bylo třeba dostatečně doplňovat tekutiny, ale všichni odvedli maximální výkony a někteří na ovále doslova vypustili duši.

Anička Valášková měla na starosti skupinu těch nejmenších a svými výkony jim šla příkladem. V dálce jí však skvěle konkurovala Becky Žáková, která skočila parádních 300 cm. V hodech byla Anička také famózní, ale na záda jí dýchala o rok mladší Rozárka Šujanová, která hodila více jak 15 metrů. To ve vytrvalosti byla úplně jiná situace. Tady s přehledem kralovala Becky a jen těsně druhá byla Rozárka. Aničce tato distance moc nesedí, ale bylo z toho třetí místo v disciplíně. Parádně se s dálkou poprala jak Kája Malá tak především Eluš Weinhöferová. Právě Eluška měla dva pokusy za 200 cm je parádním počinem do budoucna.

Skupině mladších přípravek „velel“ Bruno Klimeš. A jako správný vedoucí se stal i vítězem své kategorie. Sice nad překážkami a v dálce se mu tolik nedařilo, ale na zbývajících disciplínách byl suverénně nejlepší. Čerstvě nominovaný na Zlatou tretru – Martin Tomášek, svou rychlost zúročil právě nad překážkami a také v dálkařském sektoru. Nutno podotknout, že v dálce se s Hynkem Škvařilem dělil o první místo. Oba dosáhli stejného výkonu – 345 cm. Jejich parťačky – Ema Králová a Barča Kroupová se také nenechaly zahambit. Obě se dostaly za 300 cm v dálce a jejich hody míčkem se velmi přiblížily dvaceti metrům. Nad překážkami je to ještě trošku divočina, ale aspoň je co pilovat.

Ve flightu (převzato z golfové terminologie) přípravek na sebe narazili Dušan Lát a Lucka Kniesová. Je jasné, že Lucka Kniesová aktuálně nemůže Dušanovi konkurovat, ale ke všem disciplínám se stavěla čelem a všude zaznamenala platný pokus. I v dálce, kde to bylo tak tak. Zapsala si však 340 cm a historie se dále neptá. Dušan stlačil 60 metrů překážek pod 12 sekund a v míčku překvapil – zejména měřiče a zahodil náčiní do vzdálenosti 36,4 metru. Lucce chyběl jen kousek, aby hodila 25 metrů, ale nechala si dostatek sil na závěrečných 400 metrů a s přehledem si doběhla pro první místo.

 

Velkou radost nám dělalo společné soupeření mladších žákyň a žáků. Byť Adéla Dekanová a Kryštof Kroupa jsou o rok mladší, tak neprodali kůži lacino. Ba naopak. V některých disciplínách ukázali všem zač je toho loket. Adéla je totiž velmi dobrá v míčku a výkon 46,7 metru to jen dokazuje. Obdobně se s tím nepářou Adam Nečas a Matyáš Dankovský. Matyáš dohodil na metu 43 metrů a Adam atakoval 50 metrovou hranici. Nad překážkami oba předvedli úžasný výkon a oběma se stopky zastavily na hodnotě 9,93! Kryštofova disciplína překážky zrovna nejsou, ale svou poctivou přípravu v posilovně úročí ve vytrvalosti. Jeho časy jsou lepší a lepší a dneska dal 800 metrů za 2:46. Elišce Široké se povedlo dát překážky těsně pod 11 a Stela Škvařilová s Adélou se jen lehce přehouply přes 13 sekund. Děvčata trošku tlačí bota v hodech, ale i na tom se dá pracovat. Tuto rezervu Eliška dohání v dálce (dnes 490 cm) a také na 800 metrech. Dneska, také díky ohromnému povzbuzování, to bylo za 2:45. Adam byl ještě o kousek lepší a 800 metrů dal za 2:38. V tom vedru – paráda. Krásný pohled, v případě Adama a Matyáše, byl také do dálkařského sektoru. Adam to poslal dvakrát hrubě za 4 metry (460 a 470 cm) a jeho parťák Matyáš se blýskl krásnou sérií – 480, 490 a 5 metrů ve druhé sérii. Opět je třeba podotknout, že se nejednalo o oficiální závod, ale když to srovnám s jinými – oficiálními, závody, tak jsme neměřili o nic hůře.

 

Když už to všichni měli zdárně za sebou – dozávodili, tak jsme sečetli dosažené výkony, vypsali jsme diplomy a podle dosažených výsledků jsme vyhlásili pořadí. Každý umístěný obdržel krásnou medaili z dílny tatínka Emy Králové a zejména byl odměněn potleskem všech přítomných. Po vyhlášení čekala na všechny – a nejen závodníky, sladká odměna (kremrole a jahody) a pro tři nejpilnější účastníky na závodech v letošní sezóně – Lucka Kniesová, Eliška Široká a Kryštof Kroupa byla připravena taška plná překvapení.

Byl to takový fofr, že po 16. hodině bylo vše rozdáno, snězeno, vypito a uklizeno. Stačili jsme si ještě popřát klidné prázdniny a šťastný návrat do atletické sezóny 2017/2018. Tak ať to všem běhá, skáče, hází atd. a především ať se v září ve zdraví všichni zase sejdeme v takové parádní atmosféře, jako jsme se dnes loučili.

dsc_8525.jpg

Foto na: http://akbd.rajce.idnes.cz/Oddilovy_viceboj_19._6._2017/

WVW