Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trio mladších žáků bojovalo a bodovalo v Blansku

27. 9. 2019

Ve čtvrtek 26. září 2019 se na stadionu ASK v Blansku uskutečnilo krajské finále soutěže družstev mladších žáků a žákyně. Trojice atletů AK Blansko Dvorská – Dušan Lát, Martin Grünwald a Vojta Přikryl, posílila atletický oddíl AHA Vyškov a po sečtení všech výsledků to byla posila velice výrazná. Závod začal v 15 hod. a s nastupujícím soumrakem čekalo, na všechny přítomné, vyhlášení výsledkům.

Jako první startovali Dušan s Martinem, na které čekalo 60 metrů překážek. Byla znát určitá nervozita. Vždyť se jednalo o jejich první letošní start na této trati. Oba dva šli ve stejném rozběhu. Klukům se nedařilo jít meziběh na čtyři kroky až do cíle a pak už se hodně drobilo a zpomalilo. Pro Dušana to znamenalo v cíli čas 13,52 s a pro Martina čas 14,27 s. Na body to nestačilo, ale oba si udělali osobák. Po překážkách měli čas na odpočinek, protože další disciplíny je čekaly až kolem 17 hodiny.

Další na řadu šel Vojta Přikryl, který v 16.00 startoval běh na 800 metrů. Byť startoval až ze samého vrcholu atletického oválu a měl tedy nejdelší seběh, již při výběhu z první zatáčky jasně vedl. Běžel lehce a jakoby se nic nedělo. Při náběhu do finálového kola na něj sice jeden ze soupeřů dotíral, ale Vojta mírně natáhl krok a udržoval si náskok. V cílové rovince ještě přidal a v čase 2:34,42 bezpečně zvítězil. Na konto družstva tak připsal 11 bodů.

V 17.00 startoval Martin Grünwald svůj vytrvalostní běh na 1.500 metrů. Martin se držel ve středu startovního pole a zbytečně nikam nespěchal. Skupinku dvou, tří závodníků si držel stále na dohled. Běžel v pravidelném tempu a snažil se plnit pokyny trenérů. S protažením běžeckého kroku stále bojoval, ale v cílové rovince se mu podařilo předběhnout jednoho závodníka a se startovním číslem 7 poskočil na 7. místo. Vybojoval 4 body a zapsal si svůj osobák 6:08,55.

O chvilku později zahájil svou další disciplínu Dušan Lát a byl to hod kriketovým míčkem. Kluků bylo hodně a disciplína se dosti natáhla. Než byla zakončena finálem 8 nejlepších borců, tak Dušan stihl ještě start na štafetě 4 x 60 metrů. První pokus Dušana šel daleko, ale bylo to pod 50 metrů. Druhý pokus byl nízký a především krátký. Třetí pokus se Dušanovi nadmíru podařil a byl jeho nejlepším pokusem. Při závěrečném měření to bylo 51,15 metru a Dušan přihodil na společnou hromádku 5 bodů. V disciplíně patřilo Dušanovi 6 místo.

Mezitím startoval Vojta na distanci 150 metrů. Bylo to kousek od sektoru hodu kriketovým míčkem a tak se kluci mohli navzájem povzbudit. Vojta startoval v prvním – nejrychlejším rozběhu a bylo to jen ku prospěchu věci. V úplně krajní dráze vystartoval z bloků jak střela a po očku sledoval kluky nalevo od něj. Natáhnul krok a cílem proběhl v čase 20,38 s. Po celkovém sečtení výsledků to bylo 3. místo a 8 bodů.

Pak kluky čekala závěrečná disciplína – štafeta. V pořadí Martin, Dušan, Vojta a Vojta Pechmann z Vyškova prolétli 4 x 60 metrů za 35,61 s a opět to bylo první místo. Po sečtení výsledků přišlo slavnostní vyhlášení. Naši mladší žáci se velkou měrou podíleli na celkovém bodovém zisku 153 bodů, a proto si mohli přijít pro zasloužené zlaté medaile a titul Jihomoravského krajského atletického svazu pro rok 2019. Dušan, Martin a Vojta společně získali 27 bodů, a pokud by je tým AHA Vyškov ve svém složení neměl, tak by skončili bez medaile až čtvrtí.

https://www.facebook.com/atletikajmk/

Všem patří velká gratulace a věříme, že kluci ve stejném složení nastoupí i při Mistrovství Moravy a Slezska, které je na pořadu 6. října 2019 v Šumperku.

 

Trenéři AK Blansko Dvorská WVWS