Jdi na obsah Jdi na menu
 


Týmový duch nade vše.

11. 5. 2023

csc_0529.jpg

V úterý 9. května 2023 se v Blansku, na atletickém stadionu na Mlýnské, odehrálo 1. kolo Krajské ligy atletických přípravek, skupina západ. Závodníků bylo skutečně hodně, protože se nominovalo celkem 10 týmů. Náš atletický oddíl reprezentovalo celkem osm děvčat a dva chlapci. Původně měli být kluci čtyři, ale marodka a zlomenina nám dva ubrala. Jelikož oba marodi, byli nominováni do štafety, tak jsme štafetu museli zrušit. Nečekané komplikace, zbývající část družstva, spíše utužily a tak byla radost pohledět na tu naší přípravkovou drobotinu. Nadpis článku může být jen jeden, ale variant bylo jistě mnoho, například "I s malým počtem, se dá hrát solidní divadlo" nebo "Soupeřů se nelekejte, na množství nehleďte". Ať tak, či onak, v úterý to byl prostě super výkon, na kterém se podíleli skutečně všichni.

První disciplína byla skok daleký děvčat. Tato technicky náročná disciplína, byla pro holky docela oříškem a spojit rychlý rozběh, dynamický odraz, klidnou letovou fázi a agresivní doskok, byla skutečně fuška. Spousta pokusů končila kolem 380 cm, ale některým děvčatům se podařilo ulétnout i za čtyři metry. V našem případě to byla Vendula Kašparová a se svým osobákem - 422 cm, brala 11 bodů. Ostatní naše svěřenkyně už na body nedosáhly a tak můžeme v dalším kole zvolit jinou disciplínu.

Následovaly sprinty dívek na 60 metrů a hod kriketovým míčkem chlapců. Jednotlivé rozběhy na 60 metrů byly poskládány všelijak a hlavně nevyrovnaně. Naše čtyři děvčata šla ve společném rozběhu a tak jsme si alespoň prohlédly naše krásné dresy v jedné lajně. A byl to krásný pohled i v cíli. Vendula Kašparová časem 9.29 s brala 11 bodů, Ema Kotlánová časem 9,61 brala 7 bodů a Johanka Pernicová časem těsně pod 10 sekund brala 2 body. Kristýnka Slouková - nejdrobnější závodník celého startovního pole, doběhla v čase 11,48 s a i když z toho nebyl body, tak za sebou nechala několik svých soupeřek.

Hod kriketovým míčkem byla parádní disciplína pro Kubu Ženatého a Patrika Buše. Oproti ostatním závodníkům je zdobila krásná technika rozběhu a také samotného odhodu. Někteří závodníci měli problém se vůbec rozeběhnout nebo zkoordinovat ruku x nohu. Kuba hodil za 35 metrů a bral 9 bodů, Patrik zase přehodil hranici 32 metrů a znamenalo to 8 bodů.

Pak se kluci vydali na start běhu na 300 metrů a dívky šli na hod. Pro kluky to bylo dost náročné, protože hned po "kyselé" třístovce šli na skok do dálky. Co je čekalo věděli a běželi co jim síly stačily. První šel na řadu Patrik, který se od startu držel v čele a jen v cílové rovince mu trošku došlo. V rozběhu byl druhý časem 50.28 s a do týmové pokladničky přihodil 10 bodů. V dalším rozběhu šel Kuba. Ten vedl od začátku až do konce a protože již neměl žádných soupeřů, tak jeho čas lepší být nemohl. Zaběhl čas 52,48 s a bral 5 bodů. Věříme, že v dalším kole budou běžci nasazováni citlivěji a budou se moc poměřit mezi sebou.

V hodu kriketovým míčkem dívek to bylo na stupních vítězů hodně těsné. Rozpětí mezi první až třetí bylo necelých 70 cm. Za náš oddíl bodovala Vendula Kašparová, která hodila 33,26 metrů a brala 10 bodů. Ostatní naše děvčata se už k bodovaným příčkám nepřiblížila. Beátě Sedláčkové chybělo více jak 1,5 metru a Amálka Matějková a Adéla Weinhöferová dnes neprodaly to co umí   Obě děvčata mají potenciál, ale chybí jim trošku té závodnické dravosti.

Po hodu šla některá děvčata na 300 metrů. Opět se všechny dívky sešly v jednom rozběhu a zrovna v tom nejrychlejším. Pro běžkyni Emu Kotlánovou to byla jistě výhoda - poměřila se s těmi nejlepšími. Podobně toho využila i Adéle Weinhöferová, která taky bodovala. Pro ostatní děvčata to však bylo spíše "vraždění neviňátek". Ema byla v rozběhu třetí a časem 51,86 s brala 9 bodů. Áďa  po doběhu přidala další body. Beátka Sedláčková a Johanka Pernicová doběhly téměř shodně, ale na body to již nestačilo.

Finální disciplína pro náš tým byla dálka chlapců. Na Kubovi i Patrikovi bylo vidět, že toho mají plné zuby, ale bojovali a bojovali až do konce. Zvláště v případě Patrika se to vyplatilo. Na poslední pokus se pořádně nahecoval, holky mu zafandily a Patrik skočil 402 cm. Protože měl lepší druhý pokus než jeho soupeř tak bral 7 bodů. Kuba měl nejlepší pokus hned z první série a výkonem 369 cm bral 1 bod. V závěrečném hodnocení může mít tento jeden bod cenu zlata.

Celým závodem se nesl týmový duch našich dětí. Podpory se dočkali i od Standy Kovárníka, ale také od Terky Sedláčkové, Emy a Barunky Králových a také od svých rodičů či prarodičů. Byl to skutečně krásný pohled. Podle zatím neoficiálních výsledků (sečteno z tabulek ČAS) se náš oddíl umístil na 4. místě a získal 92 bodů. Věříme, že ve druhém kole, které nás čeká v úterý 6. 6. 2023 v Brně, takový výsledek zopakujeme a nebo o něj minimálně zabojujeme. Bude těžké poskládat ideální sestavu disciplín v malém počtu závodníků, Každopádně už teď si holky a kluci brousí zuby na další rok, kdy už budou v mladším žactvu, kde nabídka disciplín bude velmi pestrá. Najdou se zde jak skokani, sprinteři, vrhači i vytrvalci.

https://akbd.rajce.idnes.cz/9._5._2023_1._kolo_KLAP_Blansko/

Trenéři AK Blansko Dvorská WVWS