Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úspěšné atletické úterý

8. 9. 2020

Datum 8. 9. 2020 si jistě do svých tréninkových deníčků podtrhne Emča Králová, Martin Grünwald, Kryštof Kroupa a Eliška Široká.

005fbc62-4f59-46b7-952f-36bd60a03c07.jpeg

První jmenovaná si po prázdninových zdravotních útrapách užila jedinečnou atmosféru evropského šampionátu EKAG. Konkrétně zavítala do dálkařského sektoru – kde pouhých 10cm, jí dělilo od 1. místa a pouhé 3 cm od medaile.Tak málo centimetrů zamrzí, ale s odstupem času Emča sama ocení, že obsadit  5.místo v takovém klání –  má svou váhu.

Trojice Martin, Kryštof a Eliška si dopřála brutální převýšení v rámci Hraběnka Cupu – Skalák – Macocha. 

Martin, několika zeměpisnými olympiádami ostřílený geograf, si jistě po cestě všímal mnoha geomorfologicky zajímavých lokalit Suchého žlebu (vypreparovanou skalní věž Kateřinský prst, gotický portál výtokové Rytířské jeskyně, pozůstatek dřívější průtokové jeskyně – Čertův most a řadu dalších mimořádných lokalit). Mimo tento estetický zážitek,  každý z běžců pocítil na sobě inverzní charakter počasí, kdy v nižších nadmořských výškách se drží chladnější vzduch, zatímco v horních partiích je pekelné vedro. A právě ona biotická inverze se projevuje koncentrací chladnomilných rostlinných druhů na dnech žlebů. Nalezneme zde horské suťové lesy, jelení jazyk celolistý ( i když ten bývá častější v Pustém žlebu), měsíčnici vytrvalou, oměj vlčí a další. To ve vrcholových partiích škrapových polí (podél závěrečného stoupání na Macochu) to je jiná biogeografická kávička. Stepnícharakter podtrhují četné rozchodníky, kostřavy, lomikameny, doplněné dříny a jalovcemi. Konec geografického okénka a zpátky k běhům:

Celá smečka našich atletů před sebou hrnula zkušeného Stanislava Širokého. Ten si hlídal bodované pozice a v kopci předvedl perfektní výkon. Skupinku dalších zkušených běžců následoval Kryštof Kroupa, který má velký potenciál. 

Martin galantně doprovázel Elišku a až v závěrečné rovince se od ní vzdálil (muž přeci vstupuje jako první).

Krásný závodní den přinesl mnoho radosti, ať už na dráze nebo v terénu. Dřive vyhlášení dílčích závodu Hraběnky probíhalo v cíli - tentokrát se vyhlašuje až v posledním závodě tohoto seriálu. Je to trošku škoda - jistě by si toto mladé běžecké trio vyslechlo pozitivní ohlasy od starších běžců a právě toto pochválení chutná nejvíce. Nebojte, vydržte a brzo se dočkáte.

 

Ještě pár (skutečně pár obrázků) ze stoupání do stepních zákoutí včerejšího závodu https://akbd.rajce.idnes.cz/Hrabenka_Cup_-_Skalni_mlyn_Macocha_8._9._2020/

 

Ještě jednou perfektní a srdečně gratulujeme,

WVW

 

Úvodní foto: B. Grünwaldová