Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Jedovnicích jen málo úspěchů a především málo nasazení

12. 11. 2017

 

 

V minulém příspěvku z Hořické rokle jsem měl poetickou náladu, ale tu po Jedovnicích rozhodně míti nemohu. Je třeba otevřít oči a podívat se kriticky na aktuální situaci. Na valné hromadě jsme zmiňovali, jak jsou naši atleti zapálení a jak jim to jde. Po sobotním závodě je zřejmě opak pravdou. Tedy až na světlé výjimky. Zkušení borci, které v našich řadách máme, se pohybují až na chvostu startovního pole s úsměvem na tváři a jen lehce propoceným dresem. To není to pravé ořechové, co bychom si představovali. Chápu, že se staršími protivníky se nepodaří zvítězit, ale potřebujeme vidět nasazení. A to je to, co nám zřejmě poslední dobou chybí. Jen málokdo z vás má svůj cíl, za kterým si jde a kterého by chtěl dosáhnout. Zkuste se nad tím zamyslet a ukažte, že na to máte.

 

Když už se oprostím od svého prvotního naštvání, tak to vezmu pěkně popořadě. V té nejmladší kategorii jsme měli v Jedovnicích pouze Ladu Babíčkovou. Na startu už to bylo bez slziček a Lada posbírala další důležité zkušenosti. Měla proti sobě o rok starší a o hlavu větší děvčata a i tak doběhla na pěkném 7. místě. Věříme, že ta sedmička bude pro ní šťastná.

 

V dalším rozběhu, který byl dlouhý 260 metrů, jsme měli mezi dívkami Barču Kroupovou. Tento start byl poznamenán trošku ulitým startem ze strany asi tří děvčat, ale stejně si myslím, že jejich dvoumetrový náskok na nic vliv neměl. Ty dva metry se v cíli rozšířily na deset, takže to asi nijak zásadní vliv nemělo. Barča se z počátku držela uprostřed startovního pole, ale směrem k cíli se jím propadala a na lépe jak 10. místo, to nestačilo.

 

Na stejné trati kluků už byl start zcela v pořádku. To je zřejmě to jediné, co mohu o průběhu tohoto závodu hodnotit jako pozitivní informaci. Na startu jsme měli již zkušené borce Hynka a Bruno a o něco málo méně zkušeného Martina Tomáška. Netuším co si Bruno a Hynek vykládali během prvních 200 metrů, ale s maximálním nasazením na takto krátké trati, to mělo pramálo společného. I Martin za nimi dosti zaostával a tak je otázkou co jemu bránilo ve větším rozletu. Na posledních 30 metrech se to mládenci špatně dohání. Ve finále to pro Bruna sice bylo 3. místo, ale zbytečné polemizovat jak by to skončilo, kdyby to mládenci napálili pěkně od startu. Zase komplet bedna jako v Rudici. Proč ne, ale tady by bylo třeba pořádně makat. Takto zbylo na Martina pouhé 5. místo a Hynek byl na 6. místě.

 

Přípravky děvčat máme obsazené pouze duem Lucka a Lucka. Na holky čekal už jeden celý okruh kolem kulturního domu. Bylo to necelých 500 metrů a i tady je třeba poctivé práce od samého začátku. Sledoval jsem to z povzdálí a Lucka Knieosová se od začátku držela v čele. Lucka Zourková sice trošku ztrácela, ale asi 50 metrů před cílem šla před Lucku Kniesovou a umístila se na 8. místě. Tím pádem Lucka Kniesová byla devátá. Na Lucce Kniesové bylo vidět od počátku nasazení, ale prostě to nešlo. Lucka Zourková by měla rozhodně na víc, ale bylo by potřeba jít celý závod na 100%.

 

Stejně početné zastoupení jsme měli i v přípravce kluků. Dušan Lát a Martin Grünwald jsou zkušená dvojka, která má za sebou už mnoho a mnoho závodů. Taktické zkušenosti jim tedy nechybí. Na Dušanovi je však vidět, že si jde za svým cílem. Promiňte za toto fotbalové klišé, ale má tah na branku. To Martinovi možná trošku chybí. Dušan se od začátku držel v čele a zle zatápěl i favoritovi této kategorie Richardovi Křivánkovi. V cíli to pak podle toho vypadalo a Dušan vybojoval parádní druhé místo a to i před specialisty na běhy či cyklisty. Věřím, že v příštím roce, kdy bude Dušan tím starším v přípravkách, bude slavit úspěchy i v Brněnském běžeckém poháru. V případě Martina to bylo včera 10. místo. Nemyslím si, že by Martinovi chyběla chuť po úspěchu, ale možná tam jsou rezervy v přípravě. Dušanovi čtvrteční tréninky evidentně sedí.

 

Poslední zástupce jsme měli v mladším žactvu. Kluky zastupoval Kryštof Kroupa a děvčata Eliška Široká a Stela Škvařilová. Tento závod byl velice zajímavý a jeho výsledek mi stále vrtá hlavou. Eliška se držela od začátku včele a při náběhu do druhého – cílového okruhu, pak byla na druhém místě. V cíli to však bylo až 6. místo. Co se stalo na posledních 300 metrech? To asi ví jenom Eliška, tak snad příště to bude lepší. Stelča odvedla svůj standardní výkon a doběhla ve své kategorii na 8. místě. Stále visí ve vzduchu otázka: „Stelčo, nezkusíš to příště na plno od začátku až do konce?“. Kryštof Kroupa se pral statečně a bylo na něm vidět, že mu na výsledku záleží. Bylo tam však pár rychlejších borců a tak Kryštof bral 5. místo.

 

Děvčata a chlapci. V tréninku pracujete zodpovědně a poctivě. Energie máte na rozdávání a takticky jste na tom také dobře. Tak prosím vše toto prodávejte na závodech. Děkují trenéři.

Foto na:

 https://okresni-bezecka-liga.rajce.idnes.cz/Beh_za_Jedovnickym_kaprem_11._11._2017/#